XΑυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Μάθε περισσότερα OK
 
 
 
Νέα προϊόντα
Public: Tablets & Laptop με 20% όφελος με κάρτες Eurobank
yellow: Οικιακές συσκευές με κέρδος 20% στη Media Markt
Mastercard: Φθινοπωρινές κληρώσεις για τους κατόχους καρτών της
Aegean Airlines: Πτήσεις για Μάλτα με έκπτωση ως 40%
Euroworld: Ταξίδια με 5% Επιστροφή με κάρτες Eurobank
e-fresh σούπερ μάρκετ: Δωρεάν παράδοση έως τις 11 το βράδυ
Alpha Bonus: Κινητά με δώρο έως 80.000 πόντους
 
Δείτε όλα τα νέα προϊόντα
Εργαλεία Υπολογισμού
Newsletter
Εγγραφείτε στο site για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα προϊόντα των τραπεζών και να μένετε ενημερωμένοι για ευκαιρίες που υπάρχουν στον τραπεζικό κλάδο πατώντας εδώ

Image Map

Οικονομία
Alpha Bank: Περικοπές σε ειδικά μισθολόγια, υψηλές συντάξεις και μεγάλα εφάπαξ για να σωθεί η χώρα
Τελευταία ενημέρωση: 19/07/2012 16:13

Την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων που ζητούνται από την τρόικα για τη συνέχιση καταβολής των επόμενων δόσεων από την τρόικα επισημαίνει η Alpha Bank, προτείνοντας περικοπές δαπανών σε 5 τομείς.

Η Alpha Bank κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο αδυναμίας πληρωμών, την οποία χαρακτηρίζει ορατή, προσθέτοντας ότι η δυνατότητα διοχέτευσης πρόσθετης ρευστότητας στην αγορά, τουλάχιστον στο τρίμηνο που διανύουμε, είναι μάλλον μηδενική.

«Πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί μία επανάληψη της χαοτικής κατάστασης που επεκράτησε στο τελευταίο τετράμηνο πέρυσι, και που οδήγησε στο PSI και το νέο μνημόνιο, με οδυνηρότατες συνέπειες για την ελληνική οικονομία και κοινωνία» τονίζουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της τράπεζας, οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες καθώς όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης εστιάζονται πλέον στην εξασφάλιση της επόμενης χρηματοδοτικής δόσης στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, εν μέσω γενικευμένης στενότητας πόρων.

Στο πλαίσιο αυτό χαρακτηρίζει επιτακτικές τις περικοπές στις ακόλουθες δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού:

1. Ειδικά μισθολόγια

Η περικοπή των μισθών των αμειβομένων με ειδικά μισθολόγια είναι επιβεβλημένη για τους ακόλουθους λόγους:

Πρώτον, διότι η περικοπή στους μισθούς των ειδικών μισθολογίων αποτελεί μέτρο εναρμόνισης με τις πολύ μεγαλύτερες περικοπές που έγιναν στους μισθούς των υπαλλήλων του υπόλοιπου ευρύτερου δημόσιου τομέα και πολύ περισσότερο του ιδιωτικού τομέα.

Εάν δεν γίνουν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια τότε θα πρόκειται περί της συνήθους πολιτικής προστασίας των ημετέρων που δεν έχει καμιά θέση στη σημερινή Ελλάδα που πασχίζει να εξέλθει από την μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της.

Δεύτερον, διότι οι περικοπές αυτές είναι αναγκαίες, όπως απολύτως αναγκαία είναι και τα ισοδύναμα μέτρα, όσα μπορεί να βρεθούν, ιδιαίτερα δε αν αυτά συνιστούν μείωση της σπατάλης και κατάργηση φορέων του Δημοσίου που δεν είναι αναγκαίοι.

Σε καμιά περίπτωση, όμως, η εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων, τα οποία θα είναι εξίσου επώδυνα, δεν θα πρέπει να αποτελέσει αφορμή αποτροπής της λογικής (και μελετημένης) περικοπής των ειδικών μισθολογίων.

Τρίτον, και σπουδαιότερο, διότι στην τρέχουσα περίοδο δεν συμφέρει την Ελλάδα να
επαναφέρει στη συζήτηση μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και εφαρμόζονται, τη στιγμή που βασική της επιδίωξή θα πρέπει να είναι η ταχύτερη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα και η κανονική καταβολή των δόσεων της χρηματοδοτικής βοήθειας.

Αυτό είναι αναγκαίο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική  οικονομία, για την επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες και την σταδιακή αποκατάσταση της ομαλής χρηματοδότησης της οικονομίας.

Έτσι μόνον θα επισπευσθεί η ανάκαμψη που αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα για την όσο το δυνατό λιγότερο επώδυνη συνέχιση της αναγκαίας ακόμη δημοσιονομικής προσαρμογής στα επόμενα έτη.

2. Μειώσεις στις υψηλές συντάξεις

Η Alpha Bank σημειώνει ότι από κανένα δεν θα πρέπει να αμφισβητείται η ανάγκη για συνέχιση της διαδικασίας εξορθολογισμού της κοινωνικής πολιτικής που ασκείται στη χώρα μας.

Για παράδειγμα, είναι χαρακτηριστική η εκτίμηση του ΚΕΠΕ ότι αν τεθεί πλαφόν στις συντάξεις στα 2.400 ευρώ μηνιαίως, το σύστημα θα εξασφάλιζε μείωση δαπανών  άνω των 1,0 δισ. ευρώ.

Με την προϋπόθεση ότι κανείς δεν θα πρέπει να λαμβάνει σύνταξη μικρότερη από αυτήν που προσδιορίζεται με βάση την συγκεντρωθείσα συνταξιοδοτική του αποταμίευση, το θέμα αυτό θα πρέπει προφανώς να εξεταστεί.

Ωστόσο είναι επίσης προφανές ότι είναι τελείως διαφορετικό πράγμα το να λαμβάνει σύνταξη 2.500 ευρώ μηνιαίως ένας συνταξιούχος που βγήκε στη σύνταξη στο 65ο έτος της ηλικίας του με 45 έτη συντάξιμη υπηρεσία, από την σύνταξη των 2.500 ευρώ που λαμβάνει κάποιος στο 58ο έτους της ηλικίας του μετά από 25 έτη συντάξιμης υπηρεσίας.

3. Περικοπές στα εφάπαξ

Μόλις ανακοινώθηκαν οι τεράστιες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ του μέσου ποσού του εφάπαξ και του μέσου ποσού των εισφορών που ακόμη υπάρχουν σήμερα
σε πολλά ταμεία.

4. Κόψιμο επιδομάτων

Όσον αφορά τα κοινωνικά – προνοιακά επιδόματα, η Alpha Bank τονίζει ότι έχει ήδη αποκαλυφθεί η πλήρης απουσία ελέγχου και η σπατάλη πόρων που επικρατούσαν στον τομέα αυτό έως πρόσφατα.

Επιπλέον, δεν είναι δυνατό σε περίοδο μεγάλης κρίσης για τη χώρα να λαμβάνουν
κοινωνικά - προνοιακά επιδόματα, ή/και σημαντικές φορολογικές απαλλαγές, άτομα και νοικοκυριά με σχετικά υψηλά εισοδήματα.

5. Κοινωνικές υπηρεσίες

Όσον αφορά τις υπηρεσίες που προσφέρονται από το κράτος, η τράπεζα τονίζει ότι κοινωνική πολιτική δεν είναι πάντοτε η προσφορά τους δωρεάν και αναπόφευκτα σε χαμηλή ποιότητα, αλλά η προσφορά τους σε υψηλή ποιότητα με κόστος για τον πολίτη πολύ χαμηλότερο από το κόστος στο οποίο προσφέρεται η συγκεκριμένη υπηρεσία από τον ιδιωτικό τομέα.

Η κατάλληλη προσαρμογή της πολιτικής στους ανωτέρω τομείς, η οποία ήδη είναι σε εξέλιξη, είναι βέβαιο ότι μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των σχετικών δαπανών του τομέα κατά περισσότερο από 3,5 δισ. ευρώ στα επόμενα τρία έτη.

Επιστροφή
blog comments powered by Disqus
Διαβάστε επίσης
Φρενάρουν οικοδομή και αγορά αυτοκινήτου - Τι δείχνουν τα στοιχεία για το 2019 28/08/2019 08:17
Αύξησαν τις επενδύσεις σε ακίνητα και αυτοκίνητα το 2018 οι Ελληνες - Τα στοιχεία 20/02/2019 13:54
Το ευρώ έγινε 20 χρονών! Τα οφέλη από τη δημιουργία του κοινού νομίσματος 07/01/2019 09:52
Οι φτωχότεροι Έλληνες έχασαν πάνω από το μισό τους εισόδημα από το 2009 21/11/2018 11:31
Κακό για τη χώρα θεωρεί το 30% των Ελλήνων το ευρώ - Ευρωβαρόμετρο 20/11/2018 15:10
Δεν κόβονται οι συντάξεις από 1/1 - Πράσινο φως από το Euro Working Group 15/11/2018 13:37
Ανοίξτε εταιρεία online σε 13 λεπτά - Νέα υπηρεσία μίας στάσης 11/07/2018 18:21
Οι Έλληνες έφαγαν 8,3 δισ. ευρώ από τα έτοιμα το 2017 για κατανάλωση! 08/05/2018 08:25
Επιταχύνθηκε η μείωση των ενοικίων στα καταστήματα το 2017 - Πόσο υποχώρησαν 27/11/2017 11:25
Αποποιούνται κληρονομιές ακινήτων για να μην πληρώσουν ΕΝΦΙΑ - Αυξανόμενη τάση 15/03/2017 20:44
Μπορεί να σας ενδιαφέρει
LetsFerry: Νέα υπηρεσία Online κράτησης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων - Όλοι οι προορισμοί 17/12/2015 22:28
Πώς να μειώσετε τις δόσεις σας στο μισό 06/12/2009 17:27
Εξοφλήστε τα χρέη των καρτών σας άτοκα! 06/12/2009 17:39
GENIKI Bank: Προνομιακό καταναλωτικό δάνειο για φοιτητές 06/12/2009 13:51
Στο 8,75% το επιτόκιο των πιστωτικών καρτών της Τράπεζας Πειραιώς 06/12/2009 17:40