A- A+
Αλλαγές στις διοικήσεις των κυπριακών τραπεζών που «κάηκαν» από την Ελλάδα
Σημαντικές αλλαγές καταγράφηκαν στις διοικήσεις των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών, της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας, που έγραψαν ζημιές από τις θέσεις τους στην Ελλάδα.

Η συμμετοχή τους στο PSI και η έκθεσή τους στην ελληνική οικονομία μέσω των δανείων που έχουν χορηγήσει σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, έπληξε τα ίδια κεφάλαιά τους.

Η Λαϊκή Τράπεζα μετά την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου των 1,8 δισ. ευρώ που καλύφθηκε στη συντριπτική της πλειοψηφία από την Κυπριακή Δημοκρατία, πέρασε στον έλεγχο του δημοσίου, ενώ η Τράπεζα Κύπρου αναγκάστηκε να ζητήσει προσωρινή κρατική στήριξη της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.

Κόντρα κυβέρνησης τραπεζών

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε το κυπριακό δημόσιο να ζητήσει βοήθεια από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, καθώς δεν ήταν δυνατή η εξεύρεση άλλων πηγών χρηματοδότησης.

Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη ένας υπόγειος πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών, με το πολιτικό προσωπικό της χώρας να κατηγορεί τις τράπεζες για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό και την προσφυγή στην τρόικα για τη χρηματοδότηση του κρατικού προϋπολογισμού.

Θύμα αυτής της διένεξης ήταν ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέας Ηλιάδης, ο οποίος πριν λίγες ημέρες υπέβαλε την παραίτησή του μετά από 33 χρόνια εργασίας στο συγκρότημα, επικαλούμενος αδυναμίας εκτέλεσης των καθηκόντων του λόγω έλλειψης της απαραίτητης συστράτευσης.

Την Πέμπτη το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας όρισε το διάδοχό, που είναι ο Γιάννης Κυπρή, μέχρι πρότινος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας.

Επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο της Πέμπτης αποφάσισε όπως στη θέση του Πρώτου Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου παραμείνει ο κ. Γιάννης Πεχλιβανίδης.

Το βιογραφικό του νέου διοικητή

Ο κ. Γιάννης Κυπρή σπούδασε Οικονομικά με υποτροφία στο London School of Economics και στη συνέχεια απέκτησε τον τίτλο του Chartered Accountant. Το 1980 προσλήφθηκε από το Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου και κατείχε σειρά ανώτερων διευθυντικών θέσεων.

Το 2006 διορίστηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου και το 2010 Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος από το 1998.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου, εύχεται στους κ.κ. Κυπρή και Πεχλιβανίδη κάθε επιτυχία στο έργο τους. Εκφράζει επίσης την πεποίθηση ότι με την εμπειρία τους και σε συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο, την υπόλοιπη διευθυντική ομάδα και όλο το προσωπικό, θα ενισχύσουν περαιτέρω το Συγκρότημα για να αντεπεξέλθει με επιτυχία τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Νέα μέλη στη Λαϊκή Τράπεζα

Το διορισμό δύο νέων μελών στο διοικητικό συμβούλιο της Cyprus Popular Bank ανακοίνωσε η τράπεζα, κατόπιν υπόδειξης του υπουργού Οικονομικών, με τη σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Τράπεζας και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Πρόκειται για τους κ.κ. Νίκο Χατζηνικολάου και Πανίκο Πουντζιουρή, οι οποίοι διορίστηκαν από την κυπριακή δημοκρατία ως μέλη του δ.σ.

Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα έχει περάσει στον έλεγχο του κυπριακού δημοσίου μετά την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 1,8 δισ. ευρώ, η οποία καλύφθηκε στη συντριπτική της πλειοψηφία από τη Δημοκρατία της Κύπρου.

Η Τράπεζα ανακοινώνει επίσης το διορισμό της κ. Ζακελίνας Λοϊζίδου-Λάμπερτ ως νέου Γραμματέα της, σε αντικατάσταση του απελθόντα Γραμματέα κ. Στέλιου Χατζηϊωσήφ, στον οποίο εκφράζει θερμές ευχαριστίες για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε επί σειρά ετών στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου χαιρετίζουν τους διορισμούς και καλωσορίζουν τα νέα μέλη.