A- A+
Ένα βήμα πριν την κρατικοποίηση (;) και η Τράπεζα Κύπρου – Αίτημα για κρατική βοήθεια 500 εκατ. ευρώ
Αίτημα για την στήριξή της με κρατικά κεφάλαια 500 εκατ. ευρώ υπέβαλε στο κυπριακό δημόσιο η Τράπεζα Κύπρου, καθώς αδυνατεί να επαναφέρει με δικούς της πόρους τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στα ελάχιστα όρια.

Συγκεκριμένα, λίγες ώρες πριν λήξει η προθεσμία (30 Ιουνίου) για την αύξηση του Core Tier 1 στο 9%, η διοίκηση του Συγκροτήματος έχει καταφέρει να καλύψει τα 2/3 σχεδόν της απαραίτητης κεφαλαιακής ενίσχυσης των 1,56 δισ. ευρώ.

Για το λόγο αυτό αποφάσισε να ζητήσει επισήμως τη βοήθεια του κυπριακού δημοσίου, ώστε να της παρασχεθεί κάποιας μορφής προσωρινή κεφαλαιακή ενίσχυση.

Μη μετοχική στήριξη

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου έχει ως επιδίωξη η στήριξη να γίνει μέσω αξιών μη μετοχικού χαρακτήρα (ειδικών αξιογράφων), όπως έγινε με τράπεζες σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έτυχαν στήριξης μέσω τέτοιου τύπου.

Με τον τρόπο αυτό ελπίζει ότι θα αποπληρώσει σύντομα τη βοήθεια που θα λάβει, ώστε να μην κινδυνεύσει με κρατικοποίηση.

Εξάλλου, στην ανακοίνωσή της η τράπεζα τονίζει ότι τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου του 2012 θα είναι επιβαρυμένα με σημαντικά αυξημένες προβλέψεις για το δανειακό χαρτοφυλάκιο, κυρίως στην Ελλάδα και στην Κύπρο, λόγω του συνεχιζόμενου δυσμενούς οικονομικού κλίματος στις χώρες αυτές.

Παράλληλα, το Συγκρότημα θα περιλάβει στα αποτελέσματά του ζημιές περαιτέρω απομείωσης των νέων Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου σύμφωνα με πρόσφατη θέση των κύριων διεθνών ελεγκτικών οίκων.

Δε δόθηκε παράταση

Στην ανακοίνωση της τράπεζας αναφέρεται ότι η διοίκησή της ζήτησε παράταση χρόνου από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για ολοκλήρωση των προσπαθειών για ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης και κάλυψη των κεφαλαιακών της αναγκών, η οποία όμως δεν της δόθηκε.

Έτσι, κατέληξε στην απόφαση να αποταθεί στο κράτος για προσωρινής μορφής κεφαλαιακή στήριξη της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, σημειώνεται ότι η κεφαλαιακή βάση του Συγκροτήματος παραμένει υγιής και σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις τα βασικά ίδια κεφάλαια στις 30 Ιουνίου 2012 αναμένεται να είναι της τάξης των 2 δισ. ευρώ και ο δείκτης βασικών ίδιων κεφαλαίων (tier 1) στο 8% περίπου.