A- A+
Αλλάζει την Πέμπτη η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας - Ζητήθηκε η παραίτηση του Απ. Ταμβακάκη (upd)
Τις παραιτήσεις των μελών του management της Εθνικής Τράπεζας ζήτησε το υπουργείο Οικονομικών. Νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος τοποθετείται ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπηρεσιακός υπουργός Γ. Ζανιάς ζήτησε από το σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Απ. Ταμβακάκη την υποβολή της παραίτησής του, η επιστολή της οποίας ήδη ετοιμάζεται.

Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος θα τοποθετηθεί ο Αλ. Τουρκολιάς, μέχρι σήμερα αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, ο οποίος διατηρεί φιλική σχέση με τον Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά.

Από την προεδρία της τράπεζας έχει ήδη παραιτηθεί ο παρ΄ ολίγον υπουργός Οικονομικών Β. Ράπανος.

Κατά τις ίδιες πηγές, υποδιοικητής στην Εθνική θα τοποθετηθεί ο πρώην επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ και στέλεχος της τράπεζας Π. Χριστοδούλου.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν στην τακτική γενική συνέλευση της τράπεζας που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη.

Η επιστολή Ράπανου

Ο κ. Βασίλης Ράπανος υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ.

Η επιστολή παραίτησης του κ. Β. Ράπανου είναι η ακόλουθη:

«Προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας

Αγαπητές φίλες, Αγαπητοί φίλοι, μέλη του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας,

Μετά από δυόμιση χρόνια περίπου στην Προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, αποχωρώ για λόγους πέρα από τη θέληση μου.

Όπως έχετε ήδη πληροφορηθεί, για λόγους υγείας, δεν μπόρεσα να αποδεχτώ την τιμητική πρόταση που μου έκανε ο Πρωθυπουργός και στην οποία συναίνεσαν οι Πρόεδροι των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, να αναλάβω το Υπουργείο Οικονομικών.

Για τον ίδιο λόγο υποβάλλω σήμερα την παραίτηση μου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας.

Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε όλη αυτή την περίοδο και να σας ευχηθώ υγεία, δύναμη και κάθε επιτυχία στην προσωπική και επαγγελματική σας ζωή.

Θα σας θυμάμαι πάντα με τα καλύτερα αισθήματα.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Βασίλης Θ. Ράπανος»

Παραίτηση και του οικονομικού διευθυντή

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο κ. Χαράλαμπος Μαζαράκης, Γενικός Διευθυντής Οικονομικών του Ομίλου υπέβαλε την παραίτησή του και αποχωρεί στο τέλος του Ιουνίου 2012.

«Η διοίκηση αναγνωρίζει την αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων του σε εξαιρετικά κρίσιμες συνθήκες καθώς και την ουσιαστική συνδρομή του στην επιτυχημένη διεκπεραίωση σημαντικών υποθέσεων, οι οποίες επέτρεψαν στην Τράπεζα να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά στις ποικίλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Επίσης, η διοίκηση εξαίρει το ήθος και τον επαγγελματισμό του κ. Μαζαράκη, που συνέβαλαν στην άκρως επιτυχημένη θητεία του στην Εθνική Τράπεζα.

Τέλος, η διοίκηση τον ευχαριστεί θερμά για την προσφορά του και του εύχεται καλή επιτυχία στις μελλοντικές του επαγγελματικές επιλογές.

Νωρίτερα το Moneyonline.gr μετέδιδε:

Αρνητικό μήνυμα στην τρόικα θα στείλει η κυβέρνηση σε περίπτωση άμεσης αντικατάστασης του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Απ. ταμβακάκη, επισημαίνει το Dow Jones Newswire.

Το πρακτορείο σε σημερινό του δημοσίευμα αναφέρεται στο ενδεχόμενο αντικατάστασης του επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο φέρεται να εξετάζει η νέα ελληνική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, επικαλούμενο πρόσωπο που γνωρίζει την υπόθεση, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να αποχωρήσει ο κ. Ταμβακάκης, που βρίσκεται στο «τιμόνι» της τράπεζας από τα τέλη του 2009.

Πιθανός αντικαταστάτης σύμφωνα με το πρακτορείο είναι ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς.

Επικαλούμενο υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, το δημοσίευμα τονίζει πως μια εξώθηση του κ. Ταμβακάκη από τη θέση του, θα στείλει αρνητικό μήνυμα στους πιστωτές της Ελλάδας, που επιμένουν στον περιορισμό της ανάμιξης της κυβέρνησης στον κλάδο.