A- A+
Στα 30 δισ. ευρώ υπολόγισε τα προβληματικά δάνεια των ελληνικών τραπεζών η Blackrock
Στην αποκάλυψη ότι τα προβληματικά δάνεια που διέγνωσε η Blackrock στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών ανέρχονται σε 30 δις. ευρώ, προέβη την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Πάνος Ρουμελιώτης.

Ο καθηγητής και πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ αποκάλυψε το μέγεθος των επισφαλειών που προκύπτουν για τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα από τα στρες τεστ που έτρεξε η Blackrock, τα αποτελέσματα των οποίων κρατούνταν έως σήμερα σαν επτασφράγιστο μυστικό από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον κ. Ρουμελιώτη, από τα 30 δισ. ευρώ των προβληματικών δανείων που υπολογίστηκαν για την ερχόμενη τριετία από τον ελεγκτικό οίκο, τα 18 δισ. ευρώ έχουν ήδη διαγραφεί από τις ελληνικές τράπεζες, ενώ για τα υπόλοιπα θα διενεργηθούν προβλέψεις τις επόμενες χρήσεις.

Στα 30 δισ. ευρώ οι ζημιές από το PSI

Σε ό,τι αφορά το πιστωτικό σύστημα, ο κ. Ρουμελιώτης επεσήμανε τα εξής:

1. Οι απώλειες των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών από το PSI έφτασαν τα 24 δισ. ευρώ και τα 30 δισ. ευρώ αν ληφθούν υπόψη και οι απώλειες των υπόλοιπων τραπεζών.

2. Το ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών μειώθηκε σημαντικά κι έτσι θα απαιτηθεί μια σημαντική ανακεφαλαιοποίησή τους (με όρους που θα καθοριστούν από την αναμενόμενη σχετική Υπουργική Απόφαση). Ήδη έχει δωθεί προκαταβολή 18 δισ. ευρώ.

3. Με τη βαθύτερη ύφεση απ’ ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί, τα NPLs αυξήθηκαν στο 15,9% των συνολικών δανείων μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2011.

4. Οι αναμενόμενες απώλειες από επισφαλή δάνεια καθορίστηκαν από την Blackrock με βάση τα stress σενάρια στα 30 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια.

5. Από τα τέλη του 2009, οι ελληνικές τράπεζες έχασαν περίπου 30% των καταθέσεών τους.

6. Το Ευρωσύστημα ενίσχυσε με ρευστότητα 121 δισ. ευρώ (στοιχεία Απριλίου 2012) τις ελληνικές τράπεζες. Σταδιακά η ενίσχυση αυτή αντικαθίσταται από τον ELA (Μηχανισμό Έκτακτων Αναγκών του Ευρωσυστήματος) της Τράπεζας της Ελλάδας. Αυτό όμως έχει υψηλότερο κόστος για τις τράπεζες, επειδή το επιτόκιο του ELA είναι υψηλότερο από εκείνο της ΕΚΤ.

7. Η απομόχλευση των Ελληνικών τραπεζών αρχικά εστιάστηκε σε πωλήσεις ενεργητικού, θυγατρικών του εξωτερικού και σε μειώσεις των “security holdings”. Στη συνέχεια επιδιώχθηκε μείωση των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα.

8. Οι ελληνικές τράπεζες προσπάθησαν επίσης να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά, να επαναγοράσουν ιδιοκατεχόμενους τίτλους σε χαμηλότερη τιμή από την έκδοσή τους και να ανακεφαλαιοποιηθούν από ξένες μητρικές τράπεζες (π.χ. Εμπορική). Όλες αυτές οι ενέργειες βοήθησαν τις τράπεζες να αυξήσουν τα εποπτικά τους κεφάλαια κατά 4,3 δισ. ευρώ (Core Tier 1)

9. Εάν οι ιδιώτες επενδυτές πρέπει να καλύψουν το 10% των συνολικών κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τότε θα πρέπει να εξασφαλίσουν νέα κεφάλαια 3 δισ. ευρώ για να διατηρήσουν τον ιδιωτικό χαρακτήρα τους.

10. Το ΤΧΣ οφείλει να πωλήσει τις κοινές μετοχές του σε μη βιώσιμες τράπεζες σε ένα μεταβατικό πιστωτικό ίδρυμα (Good Bank) μέσα σε δύο χρόνια, αλλά η προθεσμία αυτή μπορεί να επεκταθεί για δύο ακόμα χρόνια για λόγους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

11. Οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών λόγω της ανακεφαλαιοποίησης θα φτάσουν τα 50 δισ. ευρώ. Τα 18 δισ. έχουν ήδη εκταμιευθεί, υπό τη μορφή ομολόγων, ενώ τα υπόλοιπα θα είναι διαθέσιμα μέχρι το Σεπτέμβριο του 2012 (εφόσον βέβαια συμφωνηθεί το περιεχόμενο του νέου προγράμματος της Ελλάδας μεταξύ της νέας κυβέρνησης και της Ευρωζώνης).

12. Τέλος, σε περίπτωση αδυναμίας εξασφάλισης πολιτικής σταθερότητας και κοινωνικής συναίνεσης, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος του bank run, που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τις τράπεζες και τη χώρα.