A- A+
IOBE: Εγκατάλειψη των δανείων ΕΕ – ΔΝΤ οδηγεί στη δραχμή
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη εάν σταματήσει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα που τρέχει στη βάση του μνημονίου, διατυπώνει το ΙΟΒΕ, το οποίο περιγράφει τις επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης.

Σε κείμενο παρέμβαση του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), «χωρίς τη χρηματοδότηση από την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η οικονομική και κοινωνική ζωή στον τόπο μας θα ήταν πολύ χειρότερη από τη σημερινή, αφού το επίπεδο ζωής των πολιτών μας και μάλιστα αυτό των φτωχότερων στρωμάτων του πληθυσμού, θα έπρεπε να προσαρμοστεί στους πολύ μικρότερους διαθέσιμους πόρους».

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους του, «χωρίς τα χρήματα αυτά, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη και να επιστρέψει στη δραχμή».

Οι επιπτώσεις της δραχμής

Εφόσον αυτό συμβεί, το ΙΟΒΕ τονίζει ότι θα ακολουθήσει «δραστική υποτίμηση του νέου νομίσματος και συνεπώς δραστική μείωση των πραγματικών μισθών και συντάξεων, ισόποση, με την υποτίμηση, αύξηση του εξωτερικού χρέους».

Επιπλέον, κατά το ΙΟΒΕ, θα επέλθει συναλλαγματική κρίση και αδυναμία εισαγωγής βασικών αγαθών, όπως φάρμακα, πετρέλαιο, πρώτες ύλες, δεδομένου ότι υπάρχει σημαντικό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της τάξης των 20 δισ. ευρώ (10 δισ. ευρώ ακόμα και αν δεν ληφθούν υπόψη οι τόκοι του εξωτερικού χρέους).

Παράλληλα, επιδιώκοντας να απαντήσει στα «οικονομικά διλήμματα της χώρας», το ΙΟΒΕ προτείνει ένα μείγμα πολιτικής που θα προκρίνει την δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας μέσα από αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, θα είναι λιγότερο οδυνηρό για τον ελληνικό λαό και θα συμβαδίζει με τις απαιτήσεις τις διεθνούς κοινότητας.