A- A+
Cyprus Popular Bank: Προς αύξηση κεφαλαίου 1,8 δισ. ευρώ με ανάδοχο το κυπριακό δημόσιο
Σε αυξήση κεφαλαίου ύψους 1,8 δισ. ευρώ, με ανάδοχο εγγυητή το ελληνικό δημόσιο προχωρά η Cyprus Popular Bank, προς αναπλήρωση των ελλειμμάτων που παρουσίασε μετά το «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος.

Η Λαϊκή Τράπεζα (Cyprus Popular Bank Public Co Ltd) ολοκλήρωσε την περασμένη Δευτέρα τις σχετικές διαβουλεύσεις με το υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου αναφορικά με το σχέδιο κεφαλαιακής της ενίσχυσης, στη βάση των προνοιών της νομοθεσίας περί στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, η οποία προβλέπει ότι η κυπριακή δημοκρατία θα λειτουργήσει ως ανάδοχος της έκδοσης κεφαλαίου της τράπεζας ύψους 1,8 δισ. ευρώ μέσω δικαιωμάτων προτίμησης.

Οι όροι της έκδοσης θα περιληφθούν στο Ενημερωτικό Δελτίο που θα κατατεθεί για έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Ικανοποίηση στην τράπεζα

Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας το οποίο ενέκρινε τους όρους αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου εκφράζει την ικανοποίηση του για τη σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου η οποία διευκολύνει την υλοποίηση του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Μιχάλης Σαρρής και ο Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου κ. Χρίστος Στυλιανίδης δήλωσαν τα ακόλουθα:

«Εκφράζουμε θερμές ευχαριστίες στο Υπουργείο Οικονομικών, την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την άριστη συνεργασία και τη συλλογική προσπάθεια ώστε να υπάρξει ολοκλήρωση των διεργασιών κάτω από εξαιρετικά πιεστικά χρονικά πλαίσια.

Χαιρετίζουμε την απόφαση αναδοχής της έκδοσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, εξέλιξη η οποία θα λειτουργήσει θετικά στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας μέσα από ιδιωτικά κεφάλαια.

Σημειώνουμε ότι οι προσπάθειες για υλοποίηση και των υπολοίπων πυλώνων του πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη ώστε να υπάρξει πλήρη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις των εποπτικών αρχών μέχρι το τέλος Ιουνίου 2012».