A- A+
Στα 395 δισ. ευρώ το κόστος αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ
Μία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει στην Ευρωζώνη περί τα 395 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων που δημοσιεύουν οι Financial Times.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι το ποσό αυτό κάθε αυτό μπορεί να φαντάζει ελεγχόμενο, ωστόσο δεν μπορεί να συγκριθεί με τις απώλειες που θα προκληθούν σε περίπτωση που υπάρξει μετάδοση της κρίσης στον υπόλοιπο Ευρωπαϊκό Νότο.

Εάν πέσει η Ελλάδα, είναι πιθανό να συμπαρασύρει την Ισπανία, την Πορτογαλία, ενώ στο βάθος υπάρχει και η Ιταλία.

Σε μία τέτοια περίπτωση, εάν δηλαδή η κατάσταση ξεφύγει, οι επιπτώσεις για την ευρωζώνη μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και το 1 τρις ευρώ.

BoE: Η ευρωζώνη διαλύεται

Η πιθανότητα «ανεξέλεγκτου αποτελέσματος στην ευρωζώνη έχει ήδη επηρεάσει τις αγορές και εξακολουθεί να πλήττει τις προοπτικές της Βρετανίας» αναφέρει ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Mervyn King.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ευρωζώνη διαλύεται και δεν φαίνεται κάποια ορατή λύση», ενώ υπογράμμισε τη μεγάλη έκθεση των βρετανικών τραπεζών στην περιοχή.

Ο κ. King σημειώσε πως ότι και αν γίνει στο ευρώ, «θα υπάρξουν σημαντικά προβλήματα στο μέλλον για τη βρετανική οικονομία».