A- A+
Ο κίνδυνος των μαζικών αναλήψεων και το Plan C για επιστροφή στη δραχμή
Πιο κοντά από ποτέ είναι σύμφωνα με τραπεζίτες το ενδεχόμενο ενός bank run, μετά την προκήρυξη των νέων εκλογών. Στα όριά τους οι αντοχές του συστήματος. Ποιο είναι το Plan C που μελετούν στην Ευρώπη.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων και η Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να αντιμετωπιστούν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα πιέσεις που μπορεί να δημιουργηθούν στο σύστημα.

Μόνο τη Δευτέρα η διαρροή αποταμιεύσεων, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο κεντρικός τραπεζίτης Γιώργος Προβόπουλος, έφτασε τα 800 εκατ. ευρώ.

Πολλοί καταθέτες έσπευσαν να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες, μετά τις αποτυχημένες διαβουλεύσεις των πολιτικών αρχηγών το περασμένο Σαββατοκύριακο, υπό το φόβο επιστροφής στη δραχμή.

Πόσο αντέχει το σύστημα

Αν και τα συγκεκριμένα επίπεδα αναλήψεων είναι διαχειρίσιμα, δεν θα μπορούν να αναπληρωθούν εάν συνεχιστούν για αρκετές ημέρες ακόμη.

Ο κ. Προβόπουλος ενημέρωσε τον κ. Παπούλια ότι οι αντοχές των τραπεζών δεν είναι μεγάλες τη δεδομένη χρονική στιγμή, μεταφέροντάς του την αγωνία του για τον κίνδυνο να προκληθεί πανικός στο αποταμιευτικό κοινό.

«Τι θα κάνουμε για παράδειγμα εάν λίγες ημέρες πριν τις εκλογές από τα γκάλοπ διαφαίνεται ότι δεν υπάρχει προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης και οι καταθέτες σπεύσουν στις τράπεζες για να σώσουν τα ευρώ τους» αναρωτιέται έμπειρος τραπεζικός.

Σε μία τέτοια περίπτωση οι αρχές θα είναι αναγκασμένες να προχωρήσουν στην επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και στη λειτουργία των τραπεζών.

Το Plan C

Και ενώ οι Ελληνες πολιτικοί ασχολούνται με το πώς θα καταργήσουν ή θα τροποποιήσουν το μνημόνιο, στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται εναλλακτικά σχέδια για την αποχώρηση της χώρας μας από την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με ένα από αυτά, η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα ελεγχόμενα, με την εγγύηση των καταθέσεων σε ευρώ και την ταυτόχρονη κυκλοφορία της νέας δραχμής.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει τη συνύπαρξη των δύο νομισμάτων, με τη διατήρηση στην Ελλάδα των καταθέσεων σε ευρώ, ενώ παράλληλα για όσους το επιθυμούν οι συναλλαγές θα μπορούν πλέον να γίνονται και στο νέο νόμισμα.

Βέβαια, και σε αυτήν την περίπτωση είναι δυνατό να υπάρξει μεγάλη αναταραχή στο εσωτερικό της χώρας, που να καταστήσει αναγκαία την επιβολή περιορισμών στις χρηματοροές.