A- A+
Γιούνκερ: Προπαπαγάνδα και αστειότητες τα περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ
Ανοιχτό το ενδεχόμενο χαλάρωσης του οικονομικού προγράμματος της χώρας μας άφησε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που χαρακτήρισε αστειότητες τα περί αποπομπής της από το ευρώ.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup τη Δευτέρα, τόνισε ότι μπορεί να εξεταστεί το ζήτημα χρονικής παράτασης για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας στο όριο του 3%.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι προϋπόθεση για αυτό είναι ο σχηματισμός ελληνικής κυβέρνησης, η οποία θα εφαρμόσει το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής, το οποίο όπως είπε «δεν αναμένεται να τροποποιηθεί στις βασικές του κατευθύνσεις».

Κατά της εξόδου από το ευρώ

Αναφερόμενος στα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο κ. Γιούνκερ σημείωσε πως «προσωπικά είμαι κατηγορηματικά κατά της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ευρωζώνη έχει 17 μέλη και δε θα μπορούσα να διαννοηθώ ούτε για ένα δευτερόλεπτο την Ελλάδα εκτός ευρώ. Πρόκειται για ανοησίες και προπαγάνδα. Πρέπει να σεβαστούμε τη δημοκρατία».

Ο κ. Γιούνκερ συμπλήρωσε πως «αυτά τα σενάρια προκαλούν την ελληνική κοινή γνώμη. Η Ελλάδα ψήφισε. Ελπίζω ότι στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Δεν θα πρέπει να δείνουμε μαθήματα στην Ελλάδα και στους Έλληνες. Όμως συμφωνήσαμε σε ένα πρόγραμμα και θα πρέπει να εφαρμοστεί».

Ολι Ρεν: Θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν τόνισε ότι «θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ και να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης και σε υγιή δημοσιονομικά μεγέθη, στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής».

Ο ίδιος τόνισε πως «το μέλλον της Ελλάδας και η ευημερία των πολιτών της βρίσκεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά στα χέρια των Ελλήνων πολιτικών», χαρακτηρίζοντας το πρόγραμμα «σύμφωνο αλληλεγγύης» μεταξύ της Ελλάδας και των 16 εταίρων της.

Σε ό,τι αφορά την έως τώρα εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, ο Όλι Ρεν ανέφερε ότι υπήρξαν δυσκολίες οι οποίες οφείλονται στην έλλειψη πολιτικής συναίνεσης και στην αδυναμία της ελληνικής διοίκησης.