A- A+
Η ΕΚΤ θα σταματήσει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών αν κινδυνεύουν με πτώχευση
Σαφή προειδοποίηση για παύση χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών εάν αυξηθεί σημαντικά ο κίνδυνος πτώχευσής τους επεσήμανε ο κεντρικός τραπεζίτης του Βελγίου και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ.

Όπως επισημαίνουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, είναι η πρώτα φορά που μέλη της ευρωπαϊκής νομισματικής αρχής μιλούν ανοιχτά για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το Ευρωσύστημα έχει δανείσει στις ελληνικές τράπεζες περί τα 130 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 70 δισ. ευρώ χορηγήθηκαν απευθείας από την ΕΚΤ και τα 60 δισ. ευρώ από τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου Luc Coene, ο οποίος σημείωσε ότι «η ΕΚΤ δεν θα παρείχε έκτακτη ρευστότητα σε ελληνικές τράπεζες που θα αντιμετώπιζαν πτώχευση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ένα συναινετικό διαζύγιο, εάν αυτό χρειαζόταν ποτέ, θα ήταν πιθανό, αλλά και πάλι θα λυπόμουν».

Από την πλευρά του ο Patric Honohan, ο διοικητής της ιρλανδικής κεντρικής τράπεζας, σε συνέδριο στην Εσθονία τόνισε ότι «μπορούν να γίνουν πράγματα που δεν περιλαμβάνονται στις συνθήκες. Τεχνικά, μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να διαχειριστεί. Δεν είναι απαραιτήτως θανάσιμο, αλλά δεν είναι ελκυστικό».

Τέλος, ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann, ο οποίος βρίσκεται και στο συμβούλιο της ΕΚΤ, προειδοποίησε σε συνέντευξή του σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης το Σαββατοκύριακο, ότι «οι συνέπειες για την Ελλάδα από μια έξοδο από το ευρώ θα ήταν περισσότερο σοβαρές για αυτή παρά για την υπόλοιπη ευρωζώνη».