A- A+
Παπαδήμος: Κίνδυνος κατάρρευσης του κράτους από τις αρχές Ιουνίου λόγω της ακυβερνησίας
Τον κίνδυνο να μην μπορέσουν να πληρωθούν υποχρεώσεις του κράτους, από τις αρχές Ιουνίου κιόλας, αντιμετωπίζει η χώρα, όπως προκύπτει από το σημείωμα του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Με βάση την επιστολή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου είναι αρκετά για την κάλυψη των αναγκών του δημοσίου για λίγες ημέρες, ενώ ερωτηματικό παραμένει το πώς θα κινηθούν τα φορολογικά έσοδα το επόμενο διάστημα, με δεδομένο το κλίμα αβεβαιότητας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων», το σημείωμα, για το περιεχόμενο του οποίου ο κ. Παπούλιας ενημέρωσε την Κυριακή τους πολιτικούς αρχηγούς, προοριζόταν για χρήση του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε συνέχεια της προφορικής ενημέρωσης που του έκανε ο κ. Παπαδήμος την Παρασκευή.

Μιλώντας τη Δευτέρα στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, o κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Π. Καψής διευκρίνισε ότι ο κ. Παπαδήμος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την πρόσφατη συνάντησή τους και ο κ. Παπούλιας του ζήτησε κάποια από αυτά τα σημεία να τα δώσει και γραπτά, με τη μορφή σημειώματος, προς ενημέρωση του ιδίου.

Και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ανέφερε ότι το έγγραφο για το οποίο ενημερώθηκαν οι αρχηγοί δεν ήταν επιστολή, αλλά ένα κείμενο με στοιχεία.

Αγωνία για τις τράπεζες

Ο κ. Παπαδήμος στην ίδια επιστολή τονίζει την ανάγκη ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μέσω του πακέτου των πρώτων 25 δισ. ευρώ που έχει δοθεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Ο Πρωθυπουργός επισημαίνει τον κίνδυνο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος εάν δεν προχωρήσει η κεφαλαιακή τους ενίσχυση.

Για το λόγο αυτό έχει ήδη αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο του ΤΧΣ κ. Π. Θωμόπουλο, στην οποία του ζητά να προχωρήσει στην αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας του Ταμείου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.