A- A+
Αυξημένο κίνδυνο εξόδου από το ευρώ «βλέπει» ο διεθνής τύπος για την Ελλάδα
Τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, λόγω της αδυναμίας υλοποίησης του μνημονίου που συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση, μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, «βλέπει» ο διεθνής τύπος.

Τις τελευταίες ώρες καταγράφεται ένα μπαράζ δημοσιευμάτων του ξένου τύπου που επαναφέρουν στο προσκήνιο την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση, λόγω της αδυναμίας συγκρότησης κυβέρνησης.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σημειώνουν ότι τα αυξημένα ρίσκα για την ελληνική οικονομία μετά από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής σε συνδυασμό με τη ρητορική μη τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεων για το δανεισμό της χώρας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, που ανέπτυξε χθες ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», τα γαλλικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Η Monde σε αφιέρωμα για τις ελληνικές εκλογές αναφέρει ότι η ακυβερνησία επαναφέρει το φάσμα εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, ενώ η οικονομική Les Echos αναφέρει το ενδεχόμενο της εξόδου ως εναλλακτική λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Λύση την οποία τοποθετεί στα τέλη του 2012 ή αρχές 2013 το αργότερο.

Επίσης ο πολιτικός αναλυτής της Figaro Ρενό Ζιράρ μιλώντας χθες στο βράδυ στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1 είπε ότι «η είσοδος στο ελληνικό Κοινοβούλιο του κόμματος των νεοφασιστών Χρυσή Αυγή και η πρωτοφανής εκλογική επίδοση της ριζοσπαστικής Αριστεράς, που αναδείχθηκε σε δεύτερη πολιτική δύναμη, συγκροτούν μια ένδειξη απόρριψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ο γάλλος δημοσιογράφος αναφέρεται στην απόρριψη της ΕΕ από το ελληνικό εκλογικό σώμα.

Οι χώρες που θέλουν ευρώ να κάνουν τις επιλογές τους

Αντίθετα, ο αγγλοσαξονικός και ο γερμανικός τύπος κάνουν λόγο για απόρριψη της Ελλάδας από την ΕΕ. Αλλα ΜΜΕ προσεγγίζουν το θέμα πολιτικά και άλλα διερευνούν τη διαδικασία εξόδου, προειδοποιώντας ότι αυτό πρέπει να γίνει συντεταγμένα και όχι άτακτα.

Το Reuters, για παράδειγμα, θεωρεί ότι μια έξοδος είναι διαχειρίσιμη και όχι καταστροφική, ενώ αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στην εφημερίδα Daily Mail που υπενθυμίζει ότι για να λειτουργήσει η ευρωζώνη απαιτείται να ακολουθήσει κοινή οικονομική πολιτική.

«Ήρθε η ώρα οι χώρες που επέλεξαν το ευρώ να κάνουν τις επιλογές τους», σημειώνει ο Κάμερον.