A- A+
Αποχώρησε η Eurobank EFG από την Πολωνία ενόψει ...ΤΧΣ – 900 εκατ. ευρώ στα ταμεία της
Την πλήρη αποχώρησή της από την πολωνική αγορά συμφώνησε η Eurobank EFG, η οποία ολοκλήρωσε τη Δευτέρα την πώληση των δραστηριοτήτων της (Polbank EFG) στην Raiffeisen Bank International.

Το συνολικό τίμημα της πώλησης της Polbank ξεπέρασε τα 900 εκατ. ευρώ, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τη ρευστότητα του ομίλου κατά 2,8 δισ ευρώ.

Από τη διοίκηση της Eurobank σημειώνουν ότι στη σημερινή συγκυρία η κεφαλαιακή ενίσχυση από την ολοκλήρωση της συναλλαγής έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς μειώνει ισόποσα τις κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας ενόψει της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι μετά την ολοκλήρωση των συναλλαγών πώλησης της Polbank και της Eurobank Tekfen, οι ανάγκες για ρευστότητα που απορροφούν οι δραστηριότητες εκτός Ελλάδος περιορίζονται σε κάτω του 1 δισ. ευρώ, κάτι που αποδεικνύει την επιτυχία της πολιτικής του Ομίλου της Eurobank για την αυτόνομη χρηματοδότηση των εκτός Ελλάδος δραστηριοτήτων του.

Σε δύο σκέλη η συναλλαγή

Βάσει της συμφωνίας, η Eurobank μεταβίβασε το 70% της Polbank στην αυστριακή Raiffeisen και ταυτόχρονα άσκησε το δικαίωμα προαίρεσης για την πώληση του υπολοίπου 30% της Polbank, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 13% στη νέα, ενιαία τράπεζα Raiffeisen Polbank.

Ηδη η RBI κατέβαλε 1,5 διε. ευρώ για το πρώτο σκέλος της συναλλαγής (που περιλαμβάνει το 70% του τιμήματος καθώς και μέρος της ρευστότητας που παρέχει η τράπεζα στην Polbank), ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα καταβληθεί περίπου 1,3 δισ. ευρώ από την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης (που επίσης περιλαμβάνει το τίμημα του δικαιώματος και το υπόλοιπο της ρευστότητας που παρέχει η τράπεζα στην Polbank).

Η πώληση της Polbank βελτιώνει τον δείκτη Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier 1 EBA) κατά 100 μονάδες βάσης.

Ενίσχυση δεικτών

Σημειώνεται ότι η Eurobank πέραν και της συμφωνίας πώλησης της Eurobank Tekfen μέσω της οποίας η Τράπεζα έχει ενισχύσει τα κεφάλαιά της κατά 60 μ.β., έχει προχωρήσει και σε σειρά άλλων κινήσεων για την οργανική ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης όπως η επαναγορά ομολογιακών υποχρεώσεων από τη διεθνή και εγχώρια κεφαλαιαγορά με θετική επίπτωση επιπλέον 60 μ.β.

Συνολικά, οι παραπάνω κινήσεις ισοδυναμούν με οργανική ενίσχυση κεφαλαίων κατά 1 δις ευρώ (220 μ.β. CT1) και βελτίωση της ρευστότητας κατά 3,5 δισ ευρώ.

Η Eurobank EFG συνεχίζει την υλοποίηση του προγράμματος οργανικής ενίσχυσης των βασικών ιδίων κεφαλαίων της, κυρίως μέσω της αποτελεσματικότερης διαχείρισης του ενεργητικού και του παθητικού καθώς και της μείωσης του λειτουργικού κόστους.

Κεντρικός στόχος των επιλογών της παραμένει η οργανική μείωση των κεφαλαιακών της αναγκών και η διαφύλαξη του ιδιωτικού χαρακτήρα της Τράπεζας ενόψει της δρομολογούμενης ανακεφαλαιοποίησης.

Ποια είναι η Polbank

Η Polbank δημιουργήθηκε το 2006 και μέσα σε μόλις 5 χρόνια αναπτύχθηκε δυναμικά κατακτώντας αξιόλογα μερίδια σε μια αγορά έντονα ανταγωνιστική όπου έχουν ισχυρή παρουσία οι μεγαλύτεροι διεθνείς τραπεζικοί οργανισμοί.

Ανέπτυξε τις δραστηριότητές της στο χώρο της λιανικής τραπεζικής δημιουργώντας με ταχείς ρυθμούς ένα ευρύ δίκτυο 323 καταστημάτων που εξυπηρετεί 900.000 πελάτες.

Η Polbank έχει μερίδιο αγοράς 7% στη λιανική τραπεζική και 2,3% στις καταθέσεις.

Οι χορηγήσεις της τράπεζας ανέρχονται σε 5 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις πελατών σε 3,2 δισ. ευρώ. Σήμερα η Polbank απασχολεί 3.000 υπαλλήλους.

Μέσα στην πρώτη διετία κατέστη κερδοφόρος παρά τις σημαντικές επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν για την ανάπτυξή της.

Η εντυπωσιακή ανάπτυξη και η επιτυχής πώληση της Polbank αποδεικνύει την ικανότητα της Eurobank EFG να δημιουργεί από μηδενική βάση, σημαντική προστιθέμενη αξία, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.