A- A+
Εκροές καταθέσεων 4,58 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο από τις ελληνικές τράπεζες
Νέα πτώση σημείωσε το ύψος των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες το Φεβρουάριο, καθώς συνεχίστηκε οι εκροές από το εγχώριο σύστημα, λόγω της ύφεσης, των φόρων και της αβεβαιότητας για την πορεία της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η υποχώρηση των αποταμιεύσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων το Φεβρουάριο ανήλθε σε μηνιαία βάση στα 4,576 δισ. ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 9,85 δισ. ευρώ, αφού είχαν προηγηθεί διαρροές 5,3 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής καταγράφηκε σημαντική άνοδος της ανασφάλειας στις τάξεις του αποταμιευτικού κοινού, ιδιαίτερα μέχρι την 21η Φεβρουαρίου, όταν η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ αποφάσισε για το νέο χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης της χώρας μας.

Τα αίτια της πτώσης

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες τους προηγούμενους μήνες υποχώρησαν για τρεις κυρίως λόγους:

  • Την υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας που οδηγεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις να «τρώνε» από τα έτοιμα για την κάλυψη των υποχρεώσεών τους.
  • Τη χρήση των αποταμιεύσεων για την πληρωμή των αυξημένων φόρων που έχουν επιβληθεί για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
  • Την αβεβαιότητα που δημιουργεί για την ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος ο κίνδυνος εξόδου από την ευρωζώνη και επιστροφής στη δραχμή.