A- A+
Fitch: Από τι θα εξαρτηθεί η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη
Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η αποτελεσματικότητα τους για επαναφορά σε διατηρήσιμη ανάκαμψη, αποτελούν κατά την Fitch τις βασικές προϋποθέσεις παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Ο οίκος αξιολόγησης σε έκθεσή του τονίζει ότι η ικανότητα της Ελλάδας να πετύχει το ποσοστό του 120% στο χρέος / ΑΕΠ μέχρι το 2020 θα καθοριστεί από την πολιτική βούληση να εφαρμοστούν περαιτέρω δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να προσαρμοστεί και να ανακάμψει.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Fitch, το PSI και η συμμετοχή του επίσημου τομέα στο νέο δανειακό πρόγραμμα έδωσαν στην Ελλάδα μια ευκαιρία, αλλά θα απαιτηθεί μια προκλητική διαδικασία εσωτερικής υποτίμησης, με ελάχιστες προοπτικές ουσιαστικής οικονομικής ανάπτυξης πριν το 2014.

Βελτιώνεται το προφίλ

Το PSI βελτιώνει σημαντικά το προφίλ εξυπηρέτησης του χρέους και μειώνει τους κινδύνους να επαναληφθούν σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο οι δυσκολίες αποπληρωμής εκτιμά στην ίδια ανάλυση η Fitch.

Προσθέτει πάντως ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας παραμένει υπαρκτός υπό το πρίσμα του υπέρμετρου δανεισμού ακόμα και μετά το PSI – όπως σημειώνει η Ελλάδα ανέλαβε σημαντικές επιπρόσθετες υποχρεώσεις για να χρηματοδοτήσει το PSI και να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών – αλλά και των πολύ σοβαρών οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Μετά το PSI, αναφέρει η Fitch, η εξυπηρέτηση του χρέους στα νέα, αναδιαρθρωμένα ομόλογα οδηγεί σε ελάχιστες απαιτήσεις στον προϋπολογισμό και το ισοζύγιο πληρωμών, ενώ το νέο πρόγραμμα των 164 δισ. ευρώ της ΕΕ και του ΔΝΤ αναμένεται να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα καλύψει πλήρως τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για το διάστημα 2012-14.

Η Fitch υποστηρίζει ότι τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις εµπροσθοβαρείς εκταμιεύσεις, αλλά και την πρόβλεψη για τη δημιουργία αποθέματα ρευστών διαθεσίμων (cash buffers) κατά τη διάρκεια του προγράμματος, θα πρέπει να προσφέρει στους ομολογιούχους του PSI ένα περιορισμένο περιθώριο ασφάλειας για τους επόμενους 12 με 24 μήνες.

Στο 80% η συμμετοχή του επίσημου τομέα

Η Fitch σημειώνει ότι το PSI και η συμμετοχή του επίσημου τομέα (OSI) που είναι αναγκαία για να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή θα μεταμορφώσουν τη σύνθεση των πιστωτών.

Σε αυτό το πλαίσιο η Fitch εκτιμά ότι μέχρι τα τέλη του 2012 το μερίδιο του επίσημου τομέα επί του ελληνικού χρέους θα έχει αυξηθεί στο 75% από 38% στα τέλη του 2011, ενώ η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα συρρικνωθεί από το 62% στο 25%.

Λαμβάνοντας υπόψη το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης στα ομόλογα του PSI η Fitch εκτιμά ότι η Ελλάδα θα έχει λίγα να κερδίσει από την υποβολή των ομολόγων του PSI σε νέα αναδιάρθρωση.

Παράλληλα η Fitch εκτιμά ότι το PSI θα ματαιώσει την αύξηση του χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ το 2012 από τα επίπεδα του 165% του ΑΕΠ στα τέλη του 2011.

Ωστόσο, τα δημοσιονομικά ελλείμματα και περαιτέρω μείωση του ονομαστικού ΑΕΠ σημαίνουν ότι το χρέος/ΑΕΠ θα αυξηθεί προς το επίπεδο του 170% το 2013 για να αρχίσει να υποχωρεί το 2014.