A- A+
Προς κεφαλαιακή ενίσχυση μετά το «κούρεμα» των ομολόγων οι κυπριακές τράπεζες
Το έδαφος για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση προετοιμάζουν οι κυπριακές τράπεζες, οι οποίες συμμετείχαν στο PSI+ και κατέγραψαν ζημιές ρεκόρ από του «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος στη χρήση του 2011.

Τη Δευτέρα η γενική συνέλευση της Marfin Popular έδωσε στη διοίκησή της το «πράσινο φως» για την κεφαλαιακή στήριξη της τράπεζας κατά 1,35 δισ. ευρώ, ενώ η Ελληνική Τράπεζα έκανε γνωστό το πλάνο ενίσχυσής της.

Αναλυτικότερα, οι μέτοχοι έδωσαν την εξουσιοδότηση στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας να προχωρήσει σε αύξηση των κεφαλαίων της έως και κατά 2,7 δισ. ευρώ.

Αλλαγή ονομασίας

Επιπλέον εγκρίθηκε η μετονομασία της τράπεζας σε Cyprus Popular Bank, μετά την αποχώρηση της πλευράς του Ανδρέα Βγενόπουλου από το μάνατζμεντ.

Εξάλλου, ολοκληρώθηκε και η πώληση της θυγατρικής της στην Εσθονία, Marfin Pank Eest, με τη διάθεση ποσοστού 70,54% στην ουκρανική Ukrselhosporom έναντι 6,6 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα αποκόμισε κέρδος ύψους 2,8 εκατ. ευρώ από την πώληση, καθώς το τίμημα αντιπροσωπεύει πολλαπλάσιο 2,11 φορές περίπου της καθαρής λογιστικής αξίας στις 29 Μαρτίου, με βάση τα μη ελεγμένα αποτελέσματα.

Ενέσεις και στην Ελληνική Τράπεζα

Στην ενίσχυση της κεφαλαιακής του βάσης κατά 66 εκατ. ευρώ μέσω της έκδοσης δικαιωμάτων προτίμησης προχωρά ο όμιλος της Ελληνικής Τράπεζας, στο πλαίσιο των συνεχών ενεργειών για ενίσχυση και θωράκιση της θέσης του.

Αναλυτικότερα, το Πρόγραμμα Κεφαλαιακής Ενίσχυσης της τράπεζας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2012, περιλαμβάνει:

1. την αύξηση του Εγκεκριµένου Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας κατά 600 εκατ. µετοχές ονοµαστικής αξίας 0,43 ευρώ

2. την έκδοση ∆ικαιωµάτων Προτίµησης (Rights) στους υφιστάµενους µετόχους της Τράπεζας µε σκοπό να αντληθούν 66 εκατ. ευρώ περίπου και

3. τη δωρεάν διάθεση µετοχών σε όσους ασκήσουν ∆ικαιώµατα Προτίµησης.

Για το σκοπό αυτό, θα συγκληθεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 24 Απριλίου 2012 κατά τη διάρκεια της οποίας θα εγκριθεί το Πρόγραµµα Κεφαλαιακής Ενίσχυσης του Οµίλου.