A- A+
Κοινωφελής Εργασία: Δουλειά για 5 μήνες με μεροκάματο 25 ευρώ – Οι πρώτες θέσεις εργασίας
Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα «Κοινωφελής Εργασία» που θα δώσει δουλειά σε χιλιάδες ανέργους με 5μηνες συμβάσεις και αποδοχές 25 ευρώ την ημέρα ή έως 625 ευρώ το μήνα. Ποιες θέσεις έχουν «ανοίξει».

Το πρόγραμμα αφορά την πρόσληψη ανέργων σε θέσεις απασχόλησης που δημιουργούνται σε Δικαιούχους - Φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Σωματεία, Ιδρύματα, Εταιρείες Αστικού Δικαίου κ.α.).

Οι θέσεις αυτές δημιουργούνται σε συνεργασία με συμπράττοντες φορείς (Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.α.) προκειμένου να υλοποιηθούν προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.

Μπορείτε να βρείτε ποιοι φορείς έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και αναζητούν εργασία στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ.

Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα διατίθενται στους ενδιαφερόμενους από τις διευθύνσεις και τις ιστοσελίδες των φορέων και τις ιστοσελίδες του ΕΠΑΝΑΔ και του ΑΣΕΠ.

Χρόνος και αμοιβή

Η απασχόληση είναι ορισμένου χρόνου και ο κάθε ωφελούμενος - άνεργος συμμετέχει σε μία θέση εργασίας έως πέντε (5) μήνες (μέσα σε διάστημα 12 μηνών).

Η καταβαλλόμενη αμοιβή στα άτομα, ανεξαρτήτως ειδικότητας και επαγγελματικής εξειδίκευσης, ορίζεται σε 25 ευρώ ημερησίως και δεν θα ξεπερνάει τα 625 ευρώ μηνιαίως.

Οι ασφαλιστικές εισφορές (εργοδότη και εργαζόμενου) των μισθωτών, στο σύνολό τους θα καλυφθούν από ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης του ΟΑΕΔ.

Οι δικαιούχοι

Οι ωφελούμενοι/ες θα πρέπει αθροιστικά να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

• να είναι άνεργοι με δελτίο ανεργίας σε ισχύ ή

• αγρότες, ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ που δεν διαθέτουν ή δεν δικαιούνται δελτίο ανεργίας και έχουν ατομικό εισόδημα έως 10.500,00€ το οικονομικό έτος 2010 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1/1/2009 έως 31/12/2009), θα προσκομίζουν βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ, αφού καταχωρηθούν σε ειδική κατάσταση συμμετοχής στη δράση

• να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή να είναι ομογενείς ή μετανάστες που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.

Η επιλογή των ανέργων

Οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι μπορούν από τις λίστες να ενημερωθούν για το ποιοι φορείς στην Περιφέρειά τους θα προκηρύξουν θέσεις.

Η επιλογή των ωφελουμένων ανέργων πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση-ενημέρωση του δικαιούχου προς τους δυνητικούς ωφελουμένους, η οποία περιλαμβάνει συνοπτική περιγραφή της δράσης, το χρονικό διάστημα απασχόλησης, τις απαιτούμενες δεξιότητες/προσόντα των ωφελουμένων, τα κριτήρια επιλογής, τον τόπο και καταληκτικό χρόνο υποβολής των αιτήσεων.

Οι προκηρύξεις τελούν υπό τον έλεγχο και την έγκριση του ΑΣΕΠ. Η λίστα των προκηρύξεων που εγκρίνονται από το ΑΣΕΠ δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ στην ενότητα Θέσεις εργασίας στην επιλογή ΚΟΧ.

Οι ειδικότητες

Τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα θα έχουν τοπικό χαρακτήρα και ενδεικτικά περιλαμβάνουν:

• έργα κοινωφελούς χαρακτήρα και φροντίδας όπως π.χ. διαμόρφωση και φροντίδα πάρκων και λοιπών έργων πρασίνου, αναδάσωση

• δασοπροστασία και φύλαξη περιοχών υψηλού φυσικού κάλους, καθαριότητα παραλίων περιοχών, καθαρισμούς και μικρές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις ρεμάτων κλπ.

• υπηρεσίες φροντίδας, μέριμνας ηλικιωμένων, ΑμεΑ και παιδιών κλπ.

• κοινωνικές δράσεις όπως κοινωνικά παντοπωλεία, συλλογή και διάθεση χρησιμοποιημένου ρουχισμού

• δράσεις για παιδιά και νέους, εξωσχολικά προγράμματα για μαθητές και παιδιά, οδική ασφάλεια μαθητών, σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών περιοχών

• δράσεις διατήρησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς κ.α.