A- A+
Γιούνκερ: Δε θα αποζημιωθούν τα φυσικά πρόσωπα που συμμετείχαν στο «κούρεμα»
Απέκλεισε το ενδεχόμενο αποζημίωσης των φυσικών προσώπων που συμμετείχαν αναγκαστικά στη διαδικασία του PSI, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Συνεχίζει να αφήνει ανοιχτό παράθυρο ο Βενιζέλος.

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο επικεφαλής του τόνισε ότι έλαβε την διαβεβαίωση από τον κ. Ευ.Βενιζέλο ότι δεν θα υπάρξει κάποιου είδους προνομιακή μεταχείριση των Ελλήνων ομολογιούχων σε σχέση με ομολογιούχους άλλων χωρών.

Ο κ. Βενιζέλος στη συνέντευξή του όταν ρωτήθηκε σχετικά αν και επιβεβαίωσε τον κ. Γιούνκερ, λέγοντας ότι είναι απόφαση του Eurogroup να μην καταβληθεί καμία αποζημίωση, συμπλήρωσε ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να συζητηθεί αναλυτικά στην Αθήνα.

Πάντως, ο κ. Γιούνκερ ήταν ξεκάθαρος. Όπως είπε, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών τον διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει κανενός είδους αποκατάσταση, είτε άμεση ή έμμεση προς τα φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα, διότι σε μία τέτοια περίπτωση θα δημιουργούνταν προηγούμενο και σε άλλες χώρες.

Αντεπίθεση από τους ομολογιούχους

Από την πλευρά τους, τα φυσικά πρόσωπα συντονίζονται για την διεκδίκηση αποζημιώσεων, ετοιμάζοντας μαζικές και ατομικές αγωγές κατά του ελληνικού δημοσίου.

Ήδη, ο Σύλλογος Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου, που αριθμεί περίπου 1.500 μέλη, έχει έρθει σε επαφή με μεγάλα δικηγορικά γραφεία προκειμένου να εκπροσωπηθούν νομικά.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και Γερμανοί μικροεπενδυτές, κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, οι οποίοι ετοιμάζονται να προσφύγουν κατά των γερμανικών τραπεζών και του ελληνικού δημοσίου.