A- A+
Στην τελική ευθεία η υπογραφή της δανειακής σύμβασης – Έγκριση από Eurogroup και ΔΝΤ
Ένα βήμα πριν την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, καθώς μετά την επιτυχή εφαρμογή του PSI το Eurorgoup αναμένεται να δώσει σήμερα το τελική του έγκριση.

Μετά το «πράσινο φως» από το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών θα συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει τη δική του συμμετοχή στο νέο πακέτων των 130 δισ. ευρώ, η οποία βάση την εισήγηση της επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκάρντ, θα ανέλθει σε 28 δισ. ευρώ.

Αν και δεν αναμένονται εκπλήξεις ως προς το αποτέλεσμα των δύο συνεδριάσεων, δεν αποκλείεται να τεθούν από ορισμένους συμμετέχοντες στις δύο συνεδριάσεις όροι για την απρόσκοπτη υλοποίηση της νέας χρηματοδότησης.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι πιθανό να υπάρξει απόφαση που να διασφαλίζει τα συμφέροντα των πιστωτών, μέσω της τμηματικής εκταμίευσης των δόσεων και της δυνατότητας διακοπής της αν διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις της.

Βασικός λόγος του προβληματισμού ορισμένων «σκληροπυρινών» κυβερνήσεων της ευρωζώνης, όπως της Αυστρίας και της Ολλανδίας, αποτελούν οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο η νέα κυβέρνηση που θα αναδειχθεί να μην είναι σε θέση να εφαρμώσει τη συμφωνία.

Πάντως, η χρηματοδότηση των 30 δισ. ευρώ που είναι απαραίτητη για την εφαρμογή του PSI δεν τίθεται εν αμφιβόλω.