A- A+
«Ναι» στο μνημόνιο με ευρεία πλειοψηφία - Μαξίμου: Επαρκές το αποτέλεσμα για τους Ευρωπαίους
Με ευρεία πλειοψηφία, αλλά με πολλές διαρροές από βουλευτές των δύο μεγαλύτερων κομμάτων που διεγράφησαν, πέρασε από τη Βουλή το νέο μνημόνιο. Πείθονται οι Ευρωπαίοι με αυτό το αποτέλεσμα λένε στο Μαξίμου.

Έληξε ο συναγερμός που είχε σημάνει από νωρίς το πρωί της Κυριακής για τον κίνδυνο πτώχευσης, μετά τις προειδοποιήσεις του Βερολίνου ότι δεν αρκεί η απλή ψήφιση του νομοσχεδίου για τη νέα δανειακή σύμβαση από τη Βουλή, αλλά η επίτευξη ευρείας πλειοψηφίας.

Λίγη ώρα μετά τη λήξη της συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής, από το Μέγαρο Μαξίμου τόνιζαν ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας κρίνεται επαρκές για να πειστούν οι Γερμανοί και οι Ευρωπαίοι για τη βούληση της ελληνικής πλευράς να εφαρμόσει τα μέτρα που απαιτούνται και να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή υπερψηφίστηκε επί της αρχής από 199 βουλευτές έναντι 74 που το καταψήφισαν και 27 που απείχαν.

Μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για το άρθρο ένα του σχεδίου, που αφορούσε στα εργασιακά και τις περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, το οποίο υπερψηφίστηκε από 190 βουλευτές.

Μαζικές διαγραφές από ΠΑΣΟΚ – ΝΔ

Συνολικά 43 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία δεν υπερψήφισαν το νέο μνημόνιο ή απείχαν της ψηφοφορίας, παρά τις προειδοποιήσεις από τους αρχηγούς των δύο κομμάτων, Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαρά αντίστοιχα, για διαγραφή από τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες.

Πράγματι, δεν χρειάστηκε να περάσουν λίγα λεπτά της ώρας για να ανακοινωθούν οι διαγραφές τους.

Αναλυτικότερα, από το ΠΑΣΟΚ διαγράφονται οι ακόλουθοι βουλευτές: Λούκα Κατσέλη, Σπύρος Κουβέλης, Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου, Βάσω Παπανδρέου, Βασίλης Τόγιας, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Χρήστος Κατσούρας, Θ. Παπαστρατίδης, Αλ. Αθανασιάδης, Οδ. Βουδούρης, Τσ. Μάτατζη, Γ. Αμιρίδης, Αννα Βαγενά, Χάρης Καστανίδης (απών), Λάμπρος Μίχος (απών), Κυριακή Τεκτονίδου (απούσα), Μαρία Κυριακοπούλου (απούσα), Ηλίας Θεοδωρίδης (απών) και Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος (απών).

Οι Βουλευτές, Γιάννης Κουτσούκος, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, Παναγιώτης Δημητρουλόπουλος, Βασίλης Κεγκέρογλου, Χρύσα Αράπογλου, Δημήτρης Κουσελάς, Δημήτρης Καρύδης, Μαρία Μίχου, Μιχαήλ Τζελέπης, που ψήφισαν ναι επί της αρχής και δεν υπερψήφισαν συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου, δεν θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και παραπέμπονται στην Επιτροπή Δεοντολογίας του Κινήματος. Ο Βουλευτής Χαλκιδικής, Αργύρης Λαφαζάνης, πριν από την ψηφοφορία υπέβαλε την παραίτησή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Από τη ΝΔ ανακοινώθηκε ότι τίθενται εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας οι εξής βουλευτές: Α΄Αθηνών κυρία Έλενα Κουντουρά, Ά Αθηνών κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ, Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτρη Σταμάτη, Άρτας κ. Κωνσταντίνο Παπασιώζο, Αττικής κ. Γιώργο Βλάχο, Βοιωτίας κ. Μιχάλη Γιαννάκη, Δράμας κ. Μαργαρίτη Τζήμα, Δωδεκανήσου κυρία Τσαμπίκα Ιατρίδη, Έβρου κ. Αλέξανδρο Δερμετζόπουλο, Ευβοίας κ. Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο, Ηρακλείου κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, Α΄Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, Καστοριάς κ. Ζήση Τζηκαλάγια, Λαρίσης κ. Χρήστο Ζώη, Λέσβου Σπυρίδωνα Γαληνό, Ά Πειραιά κ. Παναγιώτη Μελά, Πέλλης κ. Γεώργιο Καρασμάνη, Σερρών κ. Θεόφιλο Λεονταρίδη, Σερρών κ. Αναστάσιο Καριπίδη, Σερρών κυρία Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, Χαλκιδικής κ. Γεώργιο Βαγιωνά.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με έγγραφό του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας του Κόμματος κ. Γ. Τραγάκη, παραπέμπει στην Επιτροπή αυτή, τους παραπάνω Βουλευτές καθώς και τον ευρισκόμενο εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Βουλευτή Β΄Αθηνών κ. Παναγιώτη Καμμένο, με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής από μέλη της Νέας Δημοκρατίας.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης διέγραψε τους δύο βουλευτές που ψήφισαν ναι, τους κ.κ. Μ. Βορίδη και Αδ. Γεωργιάδη.

Διαβάστε επίσης

* Παπαδήμος: «Είμαστε μία ανάσα από το σημείο μηδέν»