A- A+
«Θα επιβιώσουμε και χωρίς την Ελλάδα» - Πιθανή την έξοδο από το ευρώ βλέπουν Fitch – Citi
Συνεχίζονται οι πιέσεις από τους εταίρους μας για την αποδοχή των μέτρων που θα συνοδεύσουν τη νέα δανειακή σύμβαση της χώρας μας, ενώ οικονομολόγοι και αναλυτές δεν αποκλείουν την έξοδο από το ευρώ.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνης για την Ψηφιακή Ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νέλι Κρους, η οποία σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ολλανδική εφημερίδα εξέφρασε την άποψη ότι η ζώνη του ευρώ μπορεί να επιβιώσει και χωρίς την Ελλάδα.

«Όταν ένα μέλος αποχωρήσει αυτό δεν σημαίνει άνθρωπος στη θάλασσα. Ίσως η επιλογή των λέξεων είναι ατυχής. Τι σημαίνει άνθρωπος στη θάλασσα; Πάντα υποστηρίζουν πως αν μια χώρα αφεθεί ή ζητήσει να βγει έξω (από το ευρώ), τότε ολόκληρο το οικοδόμημα θα καταρρεύσει. Αλλά αυτό απλά δεν είναι αλήθεια» υπογράμμισε η ίδια.

«Πιθανή χρεοκοπία και έξοδος από ευρωζώνη»

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι αναλύσεις οικονομολόγων ξένων οίκων, στις οποίες δεν αποκλείεται η άτακτη χρεοκοπία της χώρας μας και η έξοδός της από τη ζώνη του ευρώ.

Η Citi βλέπει πιθανότητα 50% να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη μέσα στους επόμενους 18 μήνες έναντι πιθανοτήτων 25% με 30% προηγουμένως.

Στην τελευταία έκθεση "Global Economics View" των οικονομολόγων Willem Buiter και Ebrahim Rahbari επισημαίνεται ότι η εκτίμηση αυτή διατυπώνεται στη βάση της αξιολόγησης της προθυμίας των πιστωτών να συνεχίσουν να διαθέτουν πρόσθετη στήριξη στην Ελλάδα.

Επιπλέον, οι δύο οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το κόστος σε πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι μέτριο καθώς οι φορείς χάραξης πολιτικής θα προχωρούσαν σε μαζικές παρεμβάσεις για να προστατέψουν τις υπόλοιπες αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Δεν αποκλείουμε την άτακτη πτώχευση

Σε ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους της θα προχωρήσει η Ελλάδα εκτιμά από την πλευρά του ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, ωστόσο δεν αποκλείει την άτακτη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ.

Σύμφωνα με ανάλυση του οίκου, η πιο επωφελής έκβαση για τα ελληνικά τιτλοποιημένα προϊόντα είναι η ελεγχόμενη χρεοκοπία, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση οι τράπεζες θα αντέξουν με τη στήριξη του δημοσίου.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι της εταιρείας αξιολόγησης δεν μπορούν να αποκλείσουν πλήρως μια άτακτη χρεοκοπία, η οποία μπορεί να καταλήξει και σε έξοδο από την ευρωζώνη.

Υπάρχει Plan B

Οι απειλές και οι πιέσεις από το εξωτερικό με στόχο την άμεση υπογραφή της δανειακής σύμβασης των επόμενων ετών, αφού προηγουμένως υπάρξει συμφωνία για το νέο οικονομικό πρόγραμμα πιέζουν οι εταίροι μας στην ΕΕ.

Όπως επισημαίνει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος το βράδυ της Κυριακής, περιέγραψε με δραματικούς τόνους τη συζήτηση του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.

«Οι ώρες αυτές είναι πολύ κρίσιμες για τη χώρα», επισήμανε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, προσθέτοντας ότι «οι εταίροι μας έχουν έτοιμο ένα Plan A για την παροχή βοήθειας παρά τις δύσκολες δεσμεύσεις και ένα plan B μιας πιθανής χρεοκοπίας και αποχώρησης από την ευρωζώνη».

Γιούνκερ: Μεταρρυθμίσεις ή χρεοκοπία

Χαρακτηριστική είναι και η προειδοποίηση του προέδρου του Eurogroup κ. Jean-Claude Juncker προς την Ελλάδα, ο οποίος τόνισε ότι εάν δεν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, δεν θα υπάρξει νέα οικονομική βοήθεια.

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel”, ο ευρωπαίος αξιωματούχος τονίζει ότι η Ελλάδα δε θα πρέπει να περιμένει αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους εταίρους της, αν δεν προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

«Αν διαπιστώσουμε ότι όλα πάνε στραβά στην Ελλάδα, δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα και αυτό θα σημαίνει ότι το Μάρτιο θα μπορούσε να προκύψει μία ανακήρυξη χρεοκοπίας» σημειώνει ο κ. Juncker.