A- A+
Με συνδυασμό εργαλείων η στήριξη των τραπεζών - Ανεβαίνει ο λογαριασμός από το PSI (upd)
Την αλλαγή της νομοθεσίας για τη στήριξη των τραπεζών, ώστε η βοήθεια να παρέχεται με συνδυασμό εργαλείων, που δε θα οδηγεί σε κρατικοποίηση, συμφώνησε ο Πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο νόμος σήμερα προβλέπει ότι οι αδύναμες κεφαλαιακά τράπεζες θα λάβουν βοήθεια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με αντάλλαγμα κοινές μετοχές.

Λόγω των μεγάλων ζημιών από το «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος, του γνωστού PSI+, ο κίνδυνος κρατικοποίησης θα ήταν σοβαρός.

Το μίγμα στήριξης

Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών συμφωνήθηκε η τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε από τη μία πλευρά να διασφαλίζονται τα συμφέροντα του δημοσίου και από την άλλη να μην οδηγούνται οι ιδιώτες μέτοχοι σε απώλεια ελέγχου των τραπεζών.

Στο πλαίσιο αυτής της λογικής η κάθε τράπεζα θα λαμβάνει βοήθεια ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της (ζημιές από PSI, επισφάλειες) και το βαθμό που θα μπορεί να ανακεφαλαιοποιηθεί με δικά της μέσα και θα αποφασίζεται ένας εξατομικευμένος συνδυασμός μέσων στήριξης που θα περιλαμβάνει:

  • Κοινές μετά ψήφου μετοχές
  • Κοινές άνευ δικαιώματος ψήφου μετοχές
  • Μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο 5ετούς διάρκειας

Ανεβαίνει ο λογαριασμός του PSI

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών και οι επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο, συμφώνησαν στις ζημιές του PSI να περάσει και το «κούρεμα» των δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες σε δημόσιες επιχειρήσεις.

Δηλαδή συμφωνήθηκε να κουρευτούν και τα δάνεια που εγγυάται το ελληνικό δημόσιο, ώστε να υπάρχει επιπλέον ελάφρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και να «καθαρίσουν» επαρκώς τα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων των τραπεζών.

Όλα τα παραπάνω θα ληφθούν υπόψιν από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία με βάση τον προγραμματισμό που υπάρχει σήμερα θα αποστείλει σε κάθε τράπεζα ξεχωριστά μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, το λογαριασμό κεφαλαίων που θα πρέπει να συγκεντρώσουν μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο, ώστε να «πιάσουν» το στόχο για ελάχιστο δείκτη Core Tier 1 στο 9%.

Eurobank: Στα 335 εκατ. ευρώ η επιπλέον έκθεση

Η Eurobank με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρουν ότι διευρύνεται η περίμετρος του PSI+, έτσι ώστε να περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων ο τραπεζικός δανεισμός, ύψους κατ’ εκτίμηση περίπου 11 δισ. ευρώ, προς προβληματικές ΔΕΚΟ (πχ ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, κλπ) με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων διευκρινίζει:

Η έκθεση της Eurobank EFG στη συγκεκριμένη κατηγορία δανείων / ομολόγων ανέρχεται σε 335 εκατ. ευρώ. Επομένως, η τράπεζα θα έχει σχετικά περιορισμένη επίπτωση στα κεφάλαιά της από την ένταξή αυτών των δανείων / ομολόγων στην περίμετρο του PSI+.