A- A+
Δεσμεύσεις για μέτρα ζήτησαν οι Ευρωπαίοι από τον Πρωθυπουργό - Δεν τοποθετείται Επίτροπος
Παρακάμφθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι γερμανικές αξιώσεις και οι πιέσεις άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για τον ορισμό επιτρόπου που θα ελέγχει την εκτέλεση του ελληνικού προϋπολογισμού.

Όπως μεταδίδει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκε ο πυρήνας του ελληνικού ζητήματος: το περιεχόμενο του προγράμματος, οι πιέσεις για μειώσεις μισθών και επιδομάτων και το θέμα των πολιτικών δεσμεύσεων για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Από αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, συμμετείχαν σε σύσκεψη με τους θεσμικούς εκπροσώπους της ΕΕ και της ΕΚΤ, με κυρίαρχο θέμα συζήτησης το ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο θα «κουμπώσει» με τη συμφωνία για το PSI και τα νέα δεδομένα που θα διαμορφώσει το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Είχε προηγηθεί κατ´ ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο, κυρία Ανγκελα Μέρκελ, η οποία σε δηλώσεις της μετά τη λήξη της συνόδου, μετρίασε τις αξιώσεις της περί επιτρόπου, μιλώντας απλώς για «επίβλεψη της πορείας του ελληνικού προγράμματος».

Μέρκελ: Να αναλάβουν τα κόμματα τις ευθύνες τους

Υπογράμμισε όμως η Γερμανίδα καγκελάριος ότι εν όψει εκλογών στην Ελλάδα, «τα κόμματα θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», χωρίς να παραλείψει να αναφέρει ότι η χώρα θα χρειαστεί χρήματα στις αρχές Μαρτίου.

Αναλόγου ύφους δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος ζήτησε ευθέως ξεκάθαρες δεσμεύσεις από όλα τα κόμματα της Ελλάδας, ότι θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνόδου κατέστη σαφές ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δίδουν ιδιαίτερη έμφαση στο κλείσιμο της συμφωνίας για το PSI, αφού το βάρος μετατέθηκε από τις συζητήσεις με τους ιδιώτες επενδυτές, στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και στους υπουργούς Οικονομικών και τις κεντρικές τράπεζες, όπου και ανατέθηκε η αρμοδιότητα για τη διασφάλιση της συμφωνίας απομείωσης του ελληνικού χρέους.

«Καλούμε τους υπουργούς Οικονομικών να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να υλοποιήσουν τη συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα και να υιοθετήσουν ένα νέο πρόγραμμα μέχρι το τέλος της εβδομάδας», δήλωσε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνόδου.

Κατόπιν αυτών, ακολούθησε η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους κκ. Μπαρόζο, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον εκπρόσωπο της ΕΚΤ, κ. Γιεργκ Ασμουσεν.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το περιεχόμενο του νέου μνημονίου, αλλά και οι απαιτούμενες δεσμεύσεις των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ότι θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα.

Χέρμαν βαν Ρομπάι: «Να γίνουν οι ενέργειες για την υλοποίηση της συμφωνίας με τις τράπεζες»

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν το βράδυ της Δευτέρας, η συνολική συμφωνία για τη διάσωση της Ελλάδας, που περιλαμβάνει την απομείωση του χρέους και ένα νέο πρόγραμμα δανειοδότησης, να έχει ολοκληρωθεί «μέχρι το τέλος της εβδομάδας», ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι.

«Καλούμε τους υπουργούς Οικονομικών (της ζώνης του ευρώ) να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση" της συμφωνίας με τις τράπεζες "και την υιοθέτηση" του νέου προγράμματος δανείων 130 δισεκατομμυρίων για το οποίο έχουν δοθεί υποσχέσεις στη χώρα "έως το τέλος της εβδομάδας», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ο Νικολά Σαρκοζί απορρίπτει τα περί επιτροπείας

O Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, σε συνέντευξή του, απέρριψε τα περί επιτροπείας για την Ελλάδα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το PSI και δήλωσε ότι είναι στο χέρι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

«Οι διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών στην απομείωση του ελληνικού χρέους συνεχίζονται με ικανοποιητικό τρόπο, ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθούν οριστικά τις προσεχείς ημέρες δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της επιτροπείας, ο Ν.Σαρκοζί τόνισε ότι η ανάταξη της Ελλάδας είναι θέμα που αφορά αποκλειστικά τους Έλληνες και ότι δεν τίθεται θέμα κηδεμονίας -και αυτό, όπως είπε, είναι και θέση της Γερμανίδας καγκελαρίου. Το αντίθετο, υπογράμμισε, θα ήταν παράλογο, μη δημοκρατικό και αναποτελεσματικό.

Ο Γάλλος πρόεδρος ερωτηθείς αν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (όπως η ΕΚΤ) είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν την Ελλάδα, δήλωσε ότι εναπόκειται σε αυτούς να αποφασίσουν, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση στο ελληνικό πρόβλημα.

Ανεργία και Ευρωπαϊκή Ενωση

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες περιορίστηκαν σε περιγραφές του πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας στην Ευρωζώνη, δείχνοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου για «καθοδήγηση» των κρατών μελών αναφορικά με τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών μελών.

Στο κοινό τους ανακοινωθέν, οι «27» υπογραμμίζουν την ανάγκη «έξυπνης» δημοσιονομικής εξυγίανσης που δεν θα βλάπτει την ανάπτυξη μαζί με δραστικές στρατηγικές προώθησης της απασχόλησης.

Η Σύνοδος καλεί σε ενίσχυση των προγραμμάτων για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, την έμφαση σε «πράσινες θέσεις εργασίας», δομικές μεταρρυθμίσεις για αύξηση τις ανταγωνιστικότητας και προκρίνει τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους ως κίνηση που μπορεί να «έχει σημαντική επίδραση» στην αγορά εργασίας.