A- A+
Μόνιμο Επίτροπο στην Ελλάδα για τις δημόσιες δαπάνες θέλει η Μέρκελ – Θα απειλεί με χρεοκοπία
Την τοποθέτηση μόνιμου Επιτρόπου που θα παρακολουθεί την εκτέλεση του ελληνικού προϋπολογισμού επιζητεί η Γερμανίδα Καγκελάριος, ενόψει της υπογραφής της νέας δανειακής σύμβασης και του «κουρέματος».

Όπως προκύπτει από έγγραφο που διανεμήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε όσους συμμετείχαν στο Euro Working Group (ομάδα που προπαρασκευάζει τις συνόδους του Eurogroup), η γερμανική πλευρά θέλει τον αυστηρό έλεγχο των δημόσιων δαπανών, ώστε να μην επαναληφθεί στο μέλλον ο εκτροχιασμός του ελλείμματος και η μη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, όπως συνέβη και το 2011.

Θα μας απειλούν με χρεοκοπία

Το σχέδιο των Γερμανών προβλέπει τα εξής:

- Ο Επίτροπος που θα τοποθετηθεί θα ελέγχει κάθε δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού, έχοντας το δικαίωμα άσκησης βέτο στις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης

- Απόλυτη προτεραιότητα από την άσκηση της οικονομικής πολιτικής θα δίνεται στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, ώστε να διασφαλιστεί η αποπληρωμή των δανείων που θα λάβει η Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που ο προϋπολογισμός πέσει έξω, θα γίνονται όλες οι αναγκαίες περικοπές στις δαπάνες του κράτους, ώστε να συγκεντρωθούν τα χρήματα για την εξόφληση των οφειλομένων στους πιστωτές της χώρας.

Δηλαδή για να αποπληρωθεί ένα ομόλογο, με βάση το σχέδιο αυτό, θα είναι δυνατή για παράδειγμα η καθυστέρηση καταβολής των συντάξεων.

Κομισιόν: Η εποπτεία θα ενισχυθεί

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Αμαντέου Αλταφάζ αν και διέψευσε την τοποθέτηση Επιτρόπου στην Ελλάδα, σημείωσε ότι ο έλεγχος θα ενισχυθεί.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι όπως είχε συμφωνηθεί τον Οκτώβριο «η ιδιοκτησία του προγράμματος είναι ελληνική και η εφαρμογή του ευθύνη των ελληνικών αρχών».

Ωστόσο πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, η Επιτροπή, σε συνεργασία με την τρόικα, θα καθιερώσει για όσο διαρκεί το πρόγραμμα μια ελεγκτική δυνατότητα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο νέος ρόλος της Κομισιόν ως προς τον έλεγχο της χώρας μας θα καθορίζεται στο νέο Μνημόνιο Κατανόησης (MOU) που θα υπογραφεί το επόμενο διάστημα.

Βενιζέλος: Εμείς έχουμε την ευθύνη για τα δημοσιονομικά

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «ο ελληνικός λαός γνωρίζει το μέγεθος της βοήθειας που λαμβάνει η πατρίδα μας από τους θεσμικούς της εταίρους στην Ευρώπη και θα ανταποκριθεί, μέσα από τις θυσίες του, στην ιστορική υποχρέωση που έχουμε να βγάλουμε την Ελλάδα από την βαθειά δημοσιονομική, κοινωνική και αναπτυξιακή κρίση, λαμβάνοντας και εφαρμόζοντας δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «από τη δική τους πλευρά, οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση βασίζεται στην θεσμική ισοτιμία των κρατών-μελών και στο σεβασμό της εθνικής τους ταυτότητας και αξιοπρέπειας.

Αυτή η θεμελιώδης αρχή ισχύει πλήρως και για τις χώρες-μέλη που, καθώς διέρχονται περιόδους κρίσης και προσαρμογής, έχουν ανάγκη από τη βοήθεια των εταίρων τους προς όφελος όλης της Ευρώπης και ειδικότερα της Ευρωζώνης».

Ο κ. Βενιζέλος ότι «όποιος θέτει σε ένα λαό δίλημμα μεταξύ οικονομικής βοήθειας και εθνικής αξιοπρέπειας αγνοεί βασικά ιστορικά διδάγματα.

Είμαι βέβαιος ότι οι πολιτικές ηγεσίες όλων των ευρωπαϊκών χωρών και ιδίως αυτών που λόγω του μεγέθους τους έχουν, εκ των πραγμάτων, αυξημένη ευθύνη για την πορεία της Ευρώπης, γνωρίζουν με ποιο τρόπο τίθενται τα ζητήματα μεταξύ φίλων και εταίρων που έχουν ενώσει τις ιστορικές τους μοίρες».