A- A+
«Πέταξαν» 1,27 δισ. ευρώ από την αγορά το Νοέμβριο - Στο «κόκκινο» η ρευστότητα μέσω των δανείων
Ρευστότητα ύψους 1,27 δισ. ευρώ βρέθηκε εκτός αγοράς το Νοέμβριο, καθώς συνεχίστηκε από τις τράπεζες η στρατηγική απομόχλευσης του ενεργητικού τους, «στραγγίζοντας» την πραγματική οικονομία.

Ο ρυθμός μεταβολής των υπολοίπων των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ στην εποχή του ευρώ, διαμορφούμενος την υπό εξέταση περίοδο στο -2,4% από -2,2% τον Οκτώβριο του 2011 και 0% το Δεκέμβριο του 2010.

Οι τράπεζες, δεδομένων των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού τους από τις αγορές και των εκροών στις καταθέσεις, έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τις νέες δανειοδοτήσεις.

Υποχρηματοδότηση της οικονομίας

Έντονο είναι το πρόβλημα στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, καθώς επιπρόσθετα από τα παραπάνω προβλήματα, λειτουργεί η ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία, αυξάνοντας το ρίσκο για τις τράπεζες, οι οποίες αρνούνται τη χορήγηση ρευστότητας ακόμη και σε καλούς πελάτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις το Νοέμβριο ήταν αρνητική κατά 614 εκατ. ευρώ (Νοέμβριος 2010: αρνητική καθαρή ροή 544 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης διαμορφώθηκε σε -0,5% από -0,4% τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριος 2010: 1,1%).

Αναλυτικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε -1,0% από -0,9% τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπου περιλαμβάνονται και μεγάλου ύψους ενδο-ομιλικές συναλλαγές, ανήλθε σε 10,0% από 7,6% τον προηγούμενο μήνα.

Στο «κόκκινο» οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 147 εκατ. ευρώ τον επισκοπούμενο μήνα (Νοέμβριος 2010: αρνητική καθαρή ροή 16 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης μειώθηκε σε -6,5% από -5,7% τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριος 2010: 0,3%).

Αρνητική κατά 506 εκατ. ευρώ ήταν και η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα το Νοέμβριο του 2011, έναντι επίσης αρνητικής καθαρής ροής 177 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο του 2010.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα να σημειώσει περαιτέρω μείωση (Νοέμβριος 2011: -3,8%, Οκτώβριος 2011: -3,6%, Δεκέμβριος 2010: -1,2%).