A- A+
Ανέκαμψαν οι καταθέσεις το Μάρτιο - Αλλά πτώση 1,05 δισ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο
Με θετικό πρόσημο κινήθηκαν τα υπόλοιπα καταθέσεων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά στις ελληνικές τράπεζες το Μάρτιο, αντιστρέφοντας τις πτωτικές τάσεις του α΄ διμήνου του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Τράπεζα της Ελλάδος, τον περασμένο Μάρτιο η καταθετική βάση εγχώριων επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων ενισχύθηκε κατά 1,26 δισ. ευρώ, φτάνοντας τα 133,44 δισ. ευρώ.

Η άνοδος αυτή προήλθε τόσο από τις καθαρές εισροές που σημειώθηκαν στους εταιρικούς λογαριασμούς (+861 εκατ. ευρώ), όσο και στους λογαριασμούς των νοικοκυριών (+593 εκατ. ευρώ).

Πρόκειται για ένα αναμενόμενο αποτέλεσμα, καθώς ο Μάρτιος ήταν φορολογικά «νεκρός» μήνας για τα νοικοκυριά.

Η εικόνα του α΄ τριμήνου

Παρ΄ όλα αυτά δεν κατέστη δυνατή η επαναφορά της διαφοράς από την αρχή του χρόνου σε θετικό έδαφος.

Μέχρι και το τέλος Μαρτίου, τα υπόλοιπα τω καταθέσεων εμφανίζονταν μειωμένα κατά 1,05 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2018.

Πρόκειται για επίδοση χειρότερη από την περυσινή, καθώς στο α΄ τρίμηνο του 2018 οι καθαρές εκροές δεν ξεπερνούσαν τα 330 εκατ. ευρώ.

Πού οφείλεται η πτώση

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η χειρότερη εικόνα σε σχέση με πέρυσι είναι αποτέλεσμα της μεγαλύτερης υποχώρησης των καταθέσεων των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, στο α΄ τρίμηνο του 2019 οι εκροές της κατηγορίας ήταν σχεδόν διπλάσιες από τις περυσινές, φτάνοντας τα 1,51 δισ. ευρώ.

Στον αντίποδα, οι καταθέσεις των νοικοκυριών εμφανίζουν πλέον από την αρχή του χρόνου θετικό πρόσημο, με καθαρές εισροές 355 εκατ. ευρώ έναντι ανόδου κατά 330 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2018.

Στροφή σε προθεσμιακές

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πορεία των προθεσμιακών καταθέσεων, οι οποίες ανέκαμψαν κατά 217 εκατ. ευρώ το Μάρτιο, αυξάνοντας τις καθαρές εισροές από την αρχή του χρόνου κατά 320 εκατ. ευρώ.

Μπορεί η άνοδος σε επίπεδο α΄ τριμήνου να είναι χαμηλότερη από την περυσινή (+564 εκατ. ευρώ), ωστόσο αυτή σημειώθηκε με ταυτόχρονη αύξηση των υπολοίπων στις καταθέσεις πρώτης ζήτησης, η οποία έφτασε τα 35 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι στους προθεσμιακούς λογαριασμούς τοποθετήθηκε νέο χρήμα, σε αντίθεση με το 2018, όπου το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου προερχόταν από μεταφορά κεφαλαίων από λογαριασμούς ταμιευτηρίου.