A- A+
Στον «αέρα» η 6η δόση – Δεν τη δίνουν πριν το δημοψήφισμα ΕΕ - ΔΝΤ
Με το «μαχαίρι στο λαιμό» βρίσκεται η χώρα μετά την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, καθώς ΕΕ και ΔΝΤ διεμήνησαν ότι δεν πρόκειται να εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ εάν δεν ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Η λογική της τρόικας είναι η εξής: Δεν μπορεί να συνεχιστεί η δανειοδότηση σε μία χώρα που δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν τη θέλει ή αν προτιμά την άτακτη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες όχι μόνο για την ελληνική οικονομία που κινδυνεύει να βρεθεί δεκαετίες πίσω, αλλά για ολόκληρη την Ευρωζώνη. Οι ξένοι πιέζουν για επίσπευση των διαδικασιών για το δημοψήφισμα, ζητώντας τη διεξαγωγή του, όσο το δυνατόν γρηγορότερα και σε κάθε περίπτωση έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Με την 6η δόση του δανείου που επρόκειτο να εκταμιευτεί έως και τα μέσα Νοεμβρίου στον «αέρα», το ελληνικό δημόσιο διαθέτει ρευστότητα για να καλύψει τις ανάγκες του για περίπου έναμιση μήνα ακόμη, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την καταβολή των μισθών και των συντάξεων έως και το τέλος του χρόνου.

Ευρώ ή δραχμή το δίλημμα

Η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να ζητήσει τη γνώμη του ελληνικού λαού τη δεδομένη χρονική στιγμή για τη δανειακή σύμβαση που μόλις πριν λίγες ημέρες «έκλεινε» με τους Ευρωπαίους, εκτροχιάζει όλο τον προγραμματισμό της ΕΕ.

Σε στάση αναμονής μέχρι να βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο βρίσκονται και οι τράπεζες, οι οποίες δεν μπορούν να μπουν σε διαδικασία διαπραγματεύσεων για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, εάν προηγουμένως δεν είναι σαφές ότι το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) θα προχωρήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταίροι μας στην Ευρωζώνη πιέζουν το ερώτημα του δημοψηφίσματος να μην αφορά την έγκριση της απόφασης της Συνόδου Κορυφής, αλλά την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Το πολιτικό σκηνικό

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία έως σήμερα τοποθετούνταν αρνητικά απέναντι στη συμφωνία της EE, μετά την κίνηση Παπανδρέου ενδιαφέρονται ξαφνικά για την τύχη της.

Τάσσονται για το λόγο αυτό κατά του δημοψηφίσματος και ζητούν τη διενέργεια άμεσων εκλογών.

Από την άλλη πλευρά εντός του κυβερνώντος κόμματος έχουν δημιουργηθεί τρεις τάσεις:

- Η πρώτη στηρίζει τις επιλογές του Πρωθυπουργού
- Η δεύτερη επιθυμεί τη διενέργεια εκλογών
- Η τρίτη επιδιώκει τη συγκρότηση κυβέρνησης σωτηρίας μέχρι την πλήρη ενεργοποίηση του νέου χρηματοδοτικού πακέτου

Η ψήφος εμπιστοσύνης

Βέβαια, μέχρι στιγμής παρά τις διαφωνίες που εκφράζονται όχι μόνο από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και από υπουργούς για το δημοψήφισμα, μόνον η Μιλένα Αποστολάκη αποφάσισε την ανεξαρτητοποίησή της.

Τα πάντα είναι ρευστά, καθώς έως και την Παρασκευή όταν θα ζητηθεί από το σώμα του κοινοβουλίου ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, πολλά μπορεί να συμβούν.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι επικεφαλής του ΔΝΤ που βρίσκονται στις Κάννες για τη σύνοδο G20 των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, αποφάσισαν τη διεξαγωγή μίας νέας Συνόδου την Πέμπτη στις Κάννες, με θέμα την Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης αναμένονται καθοριστικά και για τη στάση που θα τηρήσει ο κ. Παπανδρέου επιστρέφοντας στη χώρα μας, η οποία αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό.