A- A+
«Αισιόδοξη» πτώση των καταθέσεων τον Οκτώβριο - Η μετάφραση των στοιχείων
Πτωτικά για πρώτη φορά μετά από εννέα μήνες συνεχούς ανόδου, κινήθηκαν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, λόγω της μεταφοράς ποσών από τον ιδιωτικό τομέα στο κράτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, τον περασμένο μήνα τα καταθετικά υπόλοιπα του ιδιωτικού τομέα, τόσο από Έλληνες, όσο και από αλλοδαπούς, υποχώρησαν κατά 346 εκατ. ευρώ.

Φόροι αντί καταθέσεων

Ωστόσο, την ίδια περίοδο οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης σημείωσαν αύξηση κατά 744 εκατ. ευρώ, κυρίως μέσω των φόρων που πληρώθηκαν.

Οι τράπεζες είναι ικανοποιημένες από την πορεία των μεγεθών, καθώς συνήθως η πτώση που καταγράφεται τη συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου είναι μεγαλύτερη.

Απλά τον περασμένο μήνα το μεγαλύτερο μέρος των εισροών νέου χρήματος χρησιμοποιήθηκε για την πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων.

Η συμπεριφορά των αποταμιευτών

Επιπλέον, τα επιμέρους στοιχεία από τις κινήσεις των καταθετών δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη ενισχύθηκε περαιτέρω, παρά την πτώση των τραπεζικών μετοχών τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου.

Μάλιστα, αν ληφθούν υπόψιν αποκλειστικά οι κινήσεις εγχώριων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, η εικόνα είναι ακόμη πιο καλή.

Συγκεκριμένα, τα υπόλοιπα νοικοκυριών και επιχειρήσεων μειώθηκαν μόνο κατά 228 εκατ. ευρώ.

Μεγαλύτερη ήταν η υποχώρηση στις καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, που έφτασε τα 650 εκατ. ευρώ περίπου, ως αποτέλεσμα κυρίως της πληρωμής του ΦΠΑ.

Άνοδος για ιδιώτες

Από την άλλη, τα καταθετικά υπόλοιπα των εγχώριων νοικοκυριών όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αλλά αυξήθηκαν και κατά 43 εκατ. ευρώ.

Στους ανοιχτούς λογαριασμούς, Ταμιευτηρίου και τρεχούμενους η άνοδος ήταν της τάξης των 36 εκατ. ευρώ, ενώ στις προθεσμιακές καταθέσεις έφτασε τα 7 εκατ. ευρώ.

Ως αποτέλεσμα, τα σχετικά μεγέθη ξεπέρασαν τα 63 δισ. ευρώ, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 2011.

Συνολικά οι καταθέσεις των φυσικών προσώπων έφτασαν τα 107 δισ. ευρώ, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2015.

Στον αντίποδα, οι προθεσμιακές καταθέσεις των νοικοκυριών διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο σημείο από τον Αύγουστο του 2015, φτάνοντας τα 44,50 δισ. ευρώ.

ΙΙ.1 Καταθέσεις από τη γενική κυβέρνηση

Αύξηση κατά 744 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Οκτώβριο του 2018, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, έναντι αύξησης κατά 340 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 24,4% από 48,9% τον προηγούμενο μήνα.

ΙΙ.2 Καταθέσεις από τον ιδιωτικό τομέα

Μείωση κατά 346 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Οκτώβριο του 2018, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι αύξησης κατά 101 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 6,2% από 7,4% τον προηγούμενο μήνα.

ΙΙ.2.1 Καταθέσεις από επιχειρήσεις

Μείωση κατά 289 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Οκτώβριο του 2018, οι συνολικές καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι μείωσης κατά 283 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 6,5% από 10,1% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 663 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 193 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν κατά 374 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 476 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

ΙΙ.2.2 Καταθέσεις από νοικοκυριά και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα

Μείωση κατά 56 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Οκτώβριο του 2018, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι αύξησης κατά 384 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 6,1% από 6,8% τον προηγούμενο μήνα.