A- A+
Ως €30 δισ. οι ζημιές για τράπεζες από «κούρεμα» και Blackrock – Ο κίνδυνος κρατικοποίησης
Ζημιές έως και 30 δισ. ευρώ αναμένεται να εγγράψουν στα αποτελέσματά τους οι ελληνικές τράπεζες από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και από τις επιπλέον προβλέψεις για τα «κόκκινα» δάνεια.

Η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής προβλέπει ένα πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που λήγουν έως και το 2035.

Έτσι, κάθε τίτλος ονομαστικής αξίας 100 ευρώ που θα συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση, θα ανταλλάσεται με μετρητά 15 ευρώ και με νέα ομόλογα ονομαστικής αξίας 35 ευρώ, μεγαλύτερης διάρκειας και μειωμένου επιτοκίου.

Οι απομειώσεις από ομόλογα και «κόκκινα» δάνεια

Οι απώλειες των ελληνικών τραπεζών από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα αυτό εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν μεταξύ 17 – 19 δισ. ευρώ, λόγω των ομολόγων ύψους περί τα 37 δισ. ευρώ που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους και ωριμάζουν έως το 2035.

Εκτός από αυτές τις ζημιές, θα υπάρξουν επιπλέον απομειώσεις ως αποτέλεσμα του ελέγχου της Blackrock στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια.

Ο ελεγκτικός οίκος θα παραδώσει έως και το τέλος του έτους την έκθεσή του στην Τράπεζα της Ελλάδος για το ύψος των προβλέψεων που θα πρέπει να διενεργηθούν, από τις οποίες θα προκύψουν επιπλέον ζημιές που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν περί τα 10 δισ. ευρώ.

Ο κίνδυνος κρατικοποίησης

Ως εκ τούτου στο χειρότερο σενάριο οι τράπεζες θα απολέσουν μέσα στο επόμενο εξάμηνο 30 δισ. ευρώ από τα κεφάλαιά τους, τα οποία θα κληθούν να αναπληρώσουν.

Με δεδομένο ότι οι αγορές κεφαλαίου δεν είναι ανοιχτές για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα σήμερα, θεωρείται δύσκολη η συγκέντρωση του ποσού αυτού, και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, όσο βαθιά και αν βάλουν το χέρι στην τσέπη οι σημερινοί μέτοχοι και όσο περιουσιακά στοιχεία και αν πουληθούν.

Ως εκ τούτου το κενό θα κληθεί να αναπληρώσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο θα έχει στη διάθεσή του 30 δισ. ευρώ για το σκοπό αυτό.

Το ερώτημα είναι αν η στήριξη των τραπεζών θα γίνει με αντάλλαγμα κοινές ή προνομιούχες μετοχές. Στην πρώτη περίπτωση οι τράπεζες που θα λάβουν βοήθεια θα κρατικοποιηθούν, καθώς η πώληση των νέων μετοχών θα γίνει σε πολύ χαμηλές τιμές.

Αντιθέτως, με τις προνομιούχες μετοχές δεν επηρεάζεται η τρέχουσα μετοχική τους σύνθεση και αποφεύγεται η κρατικοποίηση.

Παράθυρο από Βενιζέλο

Ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλος στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη, λίγες ώρες μετά την επικύρωση της συμφωνίας στις Βρυξέλλες, άφησε ανοιχτό ένα παράθυρο ώστε η στήριξη να παρασχεθεί με προνομιούχους τίτλους.

Όπως είπε, «εάν υπάρξει σχήμα που μας επιτρέψει να μην υπολογίσουμε τη βοήθεια που θα παρασχεθεί στις τράπεζες ως χρέος ούτε για μια στιγμή, τότε θα το προτιμήσουμε».

Δηλαδή υπεννόησε ότι συζητά το ενδεχόμενο οι τράπεζες να στηριχθούν από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό EFSF μέσω προνομιούχων μετοχών και όχι από το πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας.