A- A+
Ξανά κάτω από το 0,60% το μέσο επιτόκιο στις προθεσμιακές έως και ενός έτους
Κάτω από το 0,60% βρέθηκε ξανά το μέσο επιτόκιο των λογαριασμών προθεσμίας με διάρκεια έως και ενός έτους, καθώς συνεχίζεται το «κούρεμα» των αποδόσεων από τις τράπεζες.

Η μεταβολή αυτή είναι αποτέλεσμα κυρίως των μειωμένων αποδόσεων που προσφέρουν τα πιστωτικά ιδρύματα στο νέο χρήμα, που τοποθετείται σε λογαριασμούς προθεσμίας.

Μειώθηκε το premium

Πλέον το premium που δίνουν σε σχέση με το παλαιό χρήμα οι τράπεζες σε όσους επανατοποθετούν χρήματα στους λογαριασμούς τους, δεν ξεπερνά το 0,30%.

Ως εκ τούτου, στην καλύτερη περίπτωση και για μεγάλα ποσά νέων καταθέσεων, τα επιτόκια δεν ξεπερνούν το 0,90%.

Από την άλλη πλευρά, στα επίσημα δελτία επιτοκίων των τραπεζών, οι αποδόσεις κινούνται στην πλειονότητα των περιπτώσεων σε επίπεδα κάτω από 0,50%, με εξαίρεση κάποιες online προθεσμιακές καταθέσεις.

Σημειώνεται ότι στα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος δεν περιλαμβάνονται οι περικοπές αποδόσεων στις οποίες προχώρησαν οι τράπεζες το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Οι μειώσεις σε αυτό το διάστημα έφτασαν έως και τις 15 μονάδες βάσης.

Τα αποδοτικότερα προϊόντα

Με αυτά τα δεδομένα, η μόνη επιλογή για όσους θέλουν να πετύχουν υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με το 0,50% είναι τα προγράμματα που προσφέρουν εκτός από τόκους και ανταμοιβή σε είδος.

Αυτές έχουν το πλεονέκτημα ότι η ανταμοιβή μέσω των καρτών δεν φορολογείται, σε αντίθεση με τους τόκους, στους οποίους ισχύει συντελεστής 15%.

Έτσι, μπορεί μία προθεσμιακή χωρίς επιβράβευση με διπλάσιο επιτόκιο σε σχέση με μία προθεσμιακή που είναι συνδεδεμένη με πρόγραμμα ανταμοιβής, να προσφέρει τελικά μικρότερο καθαρό κέρδος στον καταθέτη.

Άλλωστε, η επιβράβευση μπορεί να θεωρείται πραγματικό χρήμα, με δεδομένο ότι εξαργυρώνεται με αγαθά και υπηρεσίες των συνεργαζόμενων με τις τράπεζες επιχειρήσεων, που ούτως ή αλλιώς θα χρειαζόταν να αποκτήσει ο καταναλωτής.

Πχ. στο σούπερ μάρκετ ή σε πρατήρια καυσίμων.

Παράδειγμα

Για να γίνει αντιληπτό το πόσο συμφέρουν οι προθεσμιακές καταθέσεις με επιβράβευση σε είδος, σας παρουσιάζουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές για κατάθεση 50.000 ευρώ, διάρκειας 6 μηνών.

Όπως φαίνεται στον ακόλουθο πίνακα, στην κορυφή των αποδόσεων βρίσκεται μία προθεσμιακή κατάθεση με επιτόκιο μόλις 0,10%, η οποία ωστόσο μαζί με την επιβράβευση προσφέρει κέρδος μεγαλύτερο από τις υπόλοιπες προθεσμιακές.

Με τον τρόπο αυτό η τελική καθαρή μετά φόρων ετησιοποιημένη απόδοση αυξάνεται στο 0,75%. Δηλαδή επταπλασιάζεται σε σχέση με το μικτό επιτόκιό της.

(κλικ στον πίνακα για μεγέθυνση)