A- A+
Όλες οι αλλαγές που έρχονται στα capital controls - Αναλήψεις, μεταφορές εκτός Ελλάδος
Σε σημαντική χαλάρωση των περιορισμών που ισχύουν στην κίνηση κεφαλαίων αναμένεται να προχωρήσει μέσα στην εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών. Όλες οι αλλαγές.

Η χαλάρωση θα αφορά τόσο ιδιώτες, όσο και επιχειρήσεις, στις συναλλαγές τους εντός και εκτός Ελλάδος, με χρήση μετρητών ή ηλεκτρονικών μέσων.

Αναλυτικότερα, με το ΦΕΚ που θα δημοσιευτεί άμεσα, θα γίνουν οι ακόλουθες αλλαγές στο σημερινό καθεστώς:

  • Αναλήψεις μετρητών

Καταργείται το όριο των 5.000 ευρώ που ισχύει ανά ημερολογιακό μήνα ανά κωδικό πελάτη για το παλαιό χρήμα.

Πλέον, οι αναλήψεις μετρητών θα γίνονται χωρίς κανένα περιορισμό, με βάση τα ημερήσια όρια αναλήψεων που ισχύουν ανά κάρτα.

Από την άλλη πλευρά, στο γκισέ δε θα υπάρχει κανένας περιορισμός, υπό την προϋπόθεση ότι η τράπεζα διαθέτει στο κατάστημα τα μετρητά που ζητά ο πελάτης.

Εάν δεν υπάρχουν διαθέσιμα τα μετρητά, θα πρέπει να γίνεται παραγγελία τους.

Για αναλήψεις εκτός Ελλάδος με κάρτα ελληνικής τράπεζας, θα ισχύει το όριο των 5.000 ευρώ ανά μήνα ανά κωδικό πελάτη.

  • Αναλήψεις με πιστωτικές - προπληρωμένες

Ενεργοποιείται ξανά η δυνατότητα αναλήψεων μετρητών από πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, οι οποίες μέχρι σήμερα απαγορεύονταν.

Δε θα υπάρχει κανένας περιορισμός για αναλήψεις εντός Ελλάδος, ενώ στο εξωτερικό θα ισχύει όριο 5.000 ευρώ ανά μήνα ανά κωδικό πελάτη.

Φυσικά θα ισχύουν τα όρια ανά κάρτα. Δηλαδή το διαθέσιμο όριο στις πιστωτικές κάρτες και τα χρήματα που είναι φορτωμένα στην προπληρωμένη κάρτα.

  • Μεταφορά χαρτονομισμάτων στο εξωτερικό

Αυξάνεται στις 10.000 ευρώ από 3.000 ευρώ σήμερα το ποσό που μπορεί κάποιος να μεταφέρει σε μετρητά στο εξωτερικό.

  • Εμβάσματα στο εξωτερικό

Επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα μπορούν να πραγματοποιούν πληρωμές προμηθευτών τους στο εξωτερικό με έμβασμα σε τραπεζικό τους λογαριασμό, με όριο 100.000 ευρώ ανά ημέρα έναντι 40.000 ευρώ σήμερα.

Η εκτέλεση του αιτήματος θα γίνεται από τα υποκαταστήματα των τραπεζών, υπό την προϋπόθεση υποβολής απλής υπεύθυνης δήλωσης ότι η συναλλαγή δεν έχει εκτελεστεί και από άλλη τράπεζα την ίδια ημέρα, αλλά και του τιμολογίου της συναλλαγής.

Επιπλέον, θα μπορούν να αποστέλλονται με εμβάσματα στο εξωτερικό τα κέρδη επιχειρήσεων που παρήχθησαν στην Ελλάδα, σε ποσοστό 100%