A- A+
Με νέα μειωμένα επιτόκια οι προθεσμιακές της Alpha Bank - Τι έκαναν Eurobank - Πειραιώς
Σε μειώσεις επιτοκίων που ανάλογα με τη διάρκεια και το ποσό της κατάθεσης έφτασαν τις 20 μονάδες βάσης, προχώρησε η Alpha Bank, με ισχύ από τις 24/9.

Πρόκειται για μία κίνηση που ακολουθεί τις αντίστοιχες προσαρμογές στις οποίες προχώρησαν τις προηγούμενες ημέρες οι Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τις αποδόσεις για τους αποταμιευτές.

Οι κινήσεις, η διάρκεια και τα ποσά

Αναλυτικότερα, η Alpha Bank προχώρησε σε αναπροσαρμογές επιτοκίων στα προϊόντα «Alpha Μηνιαία Πρόοδος», «Alpha Online Προθεσμιακή» και «Alpha Προθεσμιακή ΖΩΗΣ».

Από την άλλη πλευρά, δεν σημειώθηκε καμία αλλαγή στους όρους διάθεσης προγραμμάτων που προσφέρουν εκτός από τόκους και Bonus πόντους.

Η μεσοσταθμική μείωση στα επιτόκια που άλλαξαν έφτασε τις 10 μονάδες βάσης. Οι μεγαλύτερες περικοπές καταγράφηκαν στις διάρκειας 1 - 3 μηνών.

Από την άλλη πλευρά, επειδή καταργήθηκαν κάποιες κλίμακες ποσών, ευνοημένοι είναι όσοι διαθέτουν ποσά από 50.000 έως 100.000 ευρώ.

Κι αυτό διότι τα επιτόκια για αυτές τις κλίμακες αυξήθηκαν έως και 10 μονάδες βάσης.

Αλλαγές σε Πειραιώς - Eurobank

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες σε αντίστοιχες κινήσεις είχαν προχωρήσει οι τράπεζες Πειραιώς και Eurobank.

Αναλυτικότερα:

  • Eurobank

Από την Παρασκευή 21/9 τέθηκαν σε ισχύ τα νέα μειωμένα επιτόκια της Eurobank στους λογαριασμούς προθεσμίας, με την περικοπή να φτάνει τις 5 μονάδες βάσης για ποσά από 50.000 ευρώ και τις 10 μονάδες για ποσά από 100.000 ευρώ.

Ως εκ τούτου για ποσά χαμηλότερα των 50.000 ευρώ δεν υπάρχουν αλλαγές.

Και από την Τρίτη 25/9 μειώθηκαν έως και 10 μονάδες βάσης τα επιτόκια στους λογαριασμούς που ανοίγουν μέσω e-banking και στα προϊόντα που προσφέρουν εκτός από τόκους και επιβράβευση σε είδος.

  • Τράπεζα Πειραιώς

Από τις 18/9 η Τράπεζα Πειραιώς έκοψε κατά 5 μονάδες βάσης τα επιτόκια σε όλα τα προγράμματα, για ποσά από 100.000 ευρώ και άνω.

Πλέον οι αποδόσεις είναι ίδιες για ποσά κατάθεσης από 50.000 ευρώ και άνω στα προϊόντα ραφιού. Τα έτοιμα δηλαδή προγράμματα που διαθέτει.

Ρελάνς μέσω επιβράβευσης

Για να αντισταθμίσουν μέρος των απωλειών για τους καταθέτες, οι τράπεζες χρησιμοποιούν τα προγράμματα επιβράβευσης καρτών.

Συγκεκριμένα, προσφέρουν σε επιλεγμένες εκδόσεις προθεσμιακών καταθέσεων και επιβράβευση σε είδος.

Το πλεονέκτημά τους είναι ότι σε αντίθεση με τους τόκους που φορολογούνται με 15%, η ανταμοιβή σε πόντους ή ευρώ επιστροφής είναι καθαρή. Δεν φορολογείται.

Ως εκ τούτου, η τελική καθαρή απόδοση για τον καταθέτη είναι μεγαλύτερη, ακόμη κι αν το επιτόκιο είναι χαμηλότερο έως και 50%.

Με δεδομένη τη νέα μείωση στα επιτόκια, οι αποταμιευτές έχουν την ευκαιρία να «κλειδώσουν» σήμερα το επιτόκιό τους για έως και 12 μήνες.

Με τον τρόπο αυτό όταν θα υποχωρήσουν τα επιτόκια, τα χρήματά τους θα τοκίζονται με τις υψηλότερες σημερινές αποδόσεις.