A- A+
Καταθέσεις: Νέα άνοδος των υπολοίπων έως €1,5 δισ. τον Αύγουστο - Στόχος τα €10 δισ. το 2018
Νέα άνοδο για έβδομο συνεχή μήνα σημείωσαν τα υπόλοιπα των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες τον Αύγουστο, σύμφωνα με πληροφορίες του Moneyonline.gr.

Όπως πληροφορούμαστε, τα υπόλοιπα στους λογαριασμούς ιδιωτών ενισχύθηκαν τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, ενώ άνοδος υπήρξε και στις εταιρικές καταθέσεις.

Οι λόγοι της ανόδου

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι οι καταθέσεις ενισχύθηκαν τον Αύγουστο έως και 1,5 δισ. ευρώ. Η άνοδος αυτή προήλθε:

- Από τις τουριστικές εισπράξεις που έγιναν με ηλεκτρονικό τρόπο

- Από την κατάθεση των μετρητών που εισέπραξαν επιχειρήσεις και επαγγελματίες στους λογαριασμούς τους

- Από καταθέσεις μετρητών από ιδιώτες, αν και τα επίπεδα των συγκεκριμένων εισροών δεν ήταν αυτά που καθόρισαν το αποτέλεσμα

- Από την ανακοπή των αναλήψεων μετρητών, οι οποίες διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα, παρά την αύξηση των ορίων αναλήψεων μέσα στο καλοκαίρι

Μεγάλη μείωση ELA

Οι θετικές επιδόσεις στο μέτωπο των καταθέσεων, αλλά και το άνοιγμα της διατραπεζικής αγοράς, επέτρεψαν στις δύο ελληνικές τράπεζες, Alpha Bank και Eurobank, με δανεισμό από τον ELA να τον περιορίσουν αισθητά.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι τράπεζες πέτυχαν να αυξήσουν τις καταθέσεις τους κατά περίπου 3,50 δισ. ευρώ.

Ως αποτέλεσμα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος μειώνει το πλαφόν χρηματοδότησης από τον ELA κατά 3,2 δισ. ευρώ έως και τις 9/10, στα 5,2 δισ. ευρώ.

Χειρότερος ο Σεπτέμβριος

Το Σεπτέμβριο πάντως οι ρυθμοί αύξησης των καταθέσεων έχουν υποχωρήσει αισθητά.

Με βάση την κίνηση στο πρώτο μισό του μήνα, οι τράπεζες εκτιμούν ότι η άνοδος των υπολοίπων τον πρώτο φθινοπωρινό μήνα θα κινηθεί στην περιοχή των 400 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, θεωρούν ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς, η αύξηση των καταθέσεων θα μπορούσε να φτάσει έως και τα 4 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της αναμενόμενης μεγάλης θετικής μεταβολής του Δεκεμβρίου.

Με αυτά τα δεδομένα, εκτιμούν ότι το 2018 τα υπόλοιπα των καταθέσεων θα αυξηθούν από 8 - 10 δισ. ευρώ συνολικά.