A- A+
Παρουσίαση σχεδίου για Ελλάδα την Κυριακή – Ελπίδες για μικρό «κούρεμα»
Επιβεβαιώνονται από τη γερμανίδα καγκελάριο οι πληροφορίες για την προώθηση σχεδίου που προβλέπει τη μόνιμη εγκατάσταση της τρόικας στην Αθήνα. Την Κυριακή το σχέδιο για Ελλάδα - «Παράθυρο» για μικρό «κούρεμα».

Επιπλέον, χθες υπήρξαν διαρροές στον ευρωπαϊκό τύπο που διαψεύστηκαν ωστόσο από την Κομισιόν, περί συμφωνίας μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας για αύξηση των πόρων του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF) από τα 440 δισ. ευρώ στα 2 τρις ευρώ.

Μιλώντας σε βουλευτές του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, η κυρία Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να δήλωσε ότι στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής που είναι προγραμματισμένη για τις 23 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί σχέδιο δράσης για την Ελλάδα, ανατρέποντας πλήρως τις έως σήμερα δηλώσεις μελών της γερμανικής κυβέρνησης.

Ενώ τις προηγούμενες ημέρες διαμηνύονταν σε όλους τους τόνους ότι στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών δε θα επέλθει οριστική συμφωνία για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης, τα πράγματα φαίνεται ότι έχουν αλλάξει.

Μόνιμο κλιμάκιο στην Αθήνα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδονται από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το σχέδιο που θα συζητηθεί την ερχόμενη Κυριακή θα προβλέπει την εγκατάσταση ενός μόνιμου κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα, που θα παρακολουθεί το χρέος της χώρας μας.

Επίσης, θα προβλέπεται παραπομπή των δημοσιονομικά απείθαρχων χωρών – μελών της ευρωζώνης στο Ευρωδικαστήριο.

Η κυρία Μέρκελ υπογράμμισε ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής θα γίνει ένα σημαντικό βήμα, αλλά όχι και το τελευταίο, στη διαδικασία για την επίλυση της κρίσης χρέους.

Τι είπε για «κούρεμα»

Αναφερόμενη στο ύψος του «κουρέματος» στα ελληνικά ομόλογα, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι εάν ανέλθει σε υψηλά επίπεδα και οι ιδιώτες επενδυτές υποστούν σημαντικές απομειώσεις, οι συνέπειες θα είναι μεγάλες.

Η αποστροφή αυτή μπορεί να εκληφθεί ως ένα ανοιχτό «παράθυρο» που αφήνει η κυρία Μέρκελ για τη συγκράτηση της διαγραφής του ελληνικού χρέους σε ποσοστά της τάξης του 30% - 40%.

Η γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε ότι η Ευρωζώνη έχει εγκλωβιστεί σε μια κρίση χρέους και όχι σε μια τραπεζική κρίση.

Βενιζέλος: Να κρατάμε μικρό καλάθι

Την εκτίμηση ότι δεν πρέπει να έχουμε μεγάλες προσδοκίες από τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλος, προσερχόμενος την Τρίτη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια.

Όπως είπε «η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, γιατί υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στην Ευρώπη, μεγάλη αβεβαιότητα διεθνώς. Εδώ ο κόσμος ταλαιπωρείται, υφίσταται πολύ μεγάλες θυσίες. Επιτελούμε ένα πατριωτικό καθήκον γιατί πρέπει να σώσουμε τη χώρα. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά επισφαλής».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «δεν πρέπει να έχουμε μεγάλες προσδοκίες για τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής» σημειώνοντας ότι «αρχίζουμε τις διαπραγματεύσεις από αύριο το πρωί. Θα επιδιώξουμε λοιπόν, το καλύτερο για τη χώρα και για την ευρωζώνη. Όλοι καταλαβαίνουν ότι αν σωθεί η Ελλάδα θα σωθεί και η ευρωζώνη. Ισχύει και το αντίστροφο: αν αποτύχουν οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα δεν θα μπορέσουν να θωρακίσουν τον εαυτό τους».

«Είμαστε σε πόλεμο»

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι κάνουμε έναν πόλεμο.

«Και εάν κάποιοι νομίζουν ότι ζούμε υπό κανονικές συνθήκες και εφαρμόζουμε μία πολιτική που θέλουμε να εφαρμόσουμε, περικοπών και λιτότητας, κάνουν πολύ μεγάλο λάθος» σημείωσε σχετικά, συμπληρώνοντας ότι «θα ήμασταν ευτυχείς αν μπορούσαμε να είμαστε γενναιόδωροι, να δώσουμε σε όλους κάτι παραπάνω».

Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας ότι «κόβουμε από όλους και κυρίως από αυτούς που δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους. Και πρέπει να κινητοποιηθούμε σε έναν αγώνα εθνικό κατά της φοροδιαφυγής. Γιατί το προϊόν αυτού του αγώνα θα διατεθεί για να κλείσουμε πληγές που έχουν ανοίξει στο σώμα της κοινωνίας, και ιδίως σε βάρος των πιο αδυνάτων».