A- A+
Στο 40% βλέπει το haircut η Deutsche Bank – Οι αντοχές των ελληνικών τραπεζών
Την εκτίμηση ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα είναι εθελοντικό και ότι θα διαμορφωθεί στο 40%, με αναπροσαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, εκφράζει η Deutsche Bank.

Στην εβδομαδιαία ανάλυση της γερμανικής τράπεζας επισημαίνεται ότι η αύξηση του «κουρέματος» και της συμβολής των ιδιωτών στην ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της χώρας μας μπορεί να επιτευχθεί με τρεις τρόπους συνδυαστικά:

  • Μείωση του επιτοκίου
  • Αύξησης της διάρκειας
  • Μείωση της ονομαστικής αξίας

Γιατί δε σημαίνει χρεοκοπία

Πρόκειται για τις μεθόδους περιορισμού του χρέους, που περιλαμβάνονται στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Ιουλίου, μέσω της οποίας οι απομειώσεις για τους κατόχους ελληνικών ομολόγων έφτασαν το 21%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Deutsche Bank, εάν το κουπόνι των νέων ομολόγων που θα αντικαταστήσουν τα παλαιά μειωθεί επιπλέον κατά 1% και η διάρκεια κατά 10 έτη σε σχέση με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, το «κούρεμα» θα φτάσει το 40%.

Με τον τρόπο αυτό, οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι μπορεί να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία και η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους να μην θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός, αφού θα γίνει με απλή τροποποίηση των όρων που έχουν συμφωνήσει από το περασμένο καλοκαίρι οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Πόσο αντέχουν οι ελληνικές τράπεζες

Εάν το «κούρεμα» αυξηθεί στο 40%, εκτιμάται ότι οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες δε θα μπορέσουν να αντλήσουν από την ελεύθερη αγορά τα κεφάλαια που θα χρειαστούν για την κάλυψη της ζημιάς.

Όσες τράπεζες δεν καταφέρουν να εξασφαλίσουν από υφιστάμενους ή νέους μετόχους τα χρήματα που απαιτούνται για τη διατήρηση των δεικτών κεφαλαιακής τους επάρκειας στα ελάχιστα επιτρεπτά όρια, θα προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Με τα τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ που θα έχει στην κατοχή του μετά την τελική επικύρωση του σχεδίου διάσωσης της χώρας μας από την ΕΕ, το ΤΧΣ θα αποκτά κοινές μετοχές των τραπεζών που δεν θα πετύχουν τις αυξήσεις κεφαλαίου που χρειάζονται.

Ανάλογα με το ύψος της βοήθειας που θα χορηγεί, το Ταμείο θα αποκτά ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της κάθε τράπεζας που ενισχύει.

Τι θα γίνει με τις καταθέσεις

Από μία τέτοια εξέλιξη οι καταθέσεις στις τράπεζες δεν κινδυνεύουν. Το αντίθετο μάλιστα.

Η ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων από το ΤΧΣ θα θωρακίσει τα πιστωτικά ιδρύματα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, διασφαλίζοντας και τους καταθέτες τους.

Οι μόνοι χαμένοι σε μία τέτοια περίπτωση θα είναι οι σημερινοί μέτοχοι των τραπεζών, οι οποίοι θα απολέσουν τον έλεγχο των επιχειρήσεών τους.