A- A+
Capital controls μέχρι τις αρχές του 2020 βλέπει ο οίκος Moody
Μακρά και επίπονη διαδικασία θα είναι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's, η διαδικασία άρσης των capital controls.

Όπως εκτιμούν οι οικονομολόγοι του, θα χρειαστούν ακόμη 18 μήνες για την πλήρη εξάλειψη των περιορισμών. Δηλαδή, η πρόβλεψή τους είναι ότι capital controls θα έχουμε έως και τις αρχές του 2020.

Κι αυτό παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί από το καλοκαίρι του 2015 στη μείωση του ELA και στην αύξηση των καταθέσεων.

Η πρόοδος στη ρευστότητα

Συγκεκριμένα, ο δανεισμός των τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος έχει υποχωρήσει την τελευταία τριετία από τα 89 δισ. ευρώ στα 6 δισ. ευρώ περίπου.

Επιπλέον, οι καταθέσεις έχουν προσεγγίσει ξανά τα επίπεδα των 130 δισ. ευρώ από τα 122 δισ. ευρώ όταν έκλεισαν οι ελληνικές τράπεζες στα τέλη Ιουνίου του 2015.

Παρ΄ όλα αυτά η πρόοδος δεν είναι αρκετή για να μπορούμε να μιλούμε για πλήρη άρση των capital controls.

Οι προϋποθέσεις άρσης

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση του ρυθμού ανόδου των καταθετικών υπολοίπων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι ρευστότητας για το σύστημα.

Αλλά και να ομαλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό η πρόσβαση του ελληνικού δημοσίου και των τραπεζών στις διεθνείς αγορές.

Κρίσιμη είναι επίσης η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε χαμηλότερα επίπεδα, βάση των στόχων που έχουν θέσεις οι τράπεζες.

Η χαλάρωση έως σήμερα

Σημειώνεται πάντως πως μέχρι σήμερα, έχει υπάρξει σημαντική χαλάρωση των περιορισμών. Συγκεκριμένα:

- Το όριο ανάληψης μετρητών ανά κωδικό πελάτη ανά τράπεζα έχει αυξηθεί στις 5.000 ευρώ

- Το όριο για εμβάσματα στο εξωτερικό έχει αυξηθεί στα 4.000 ευρώ ανά δίμηνο ανά κωδικό πελάτη

- Η δυνατότητα διενέργειας εισαγωγών με πληρωμή στο εξωτερικό δίνεται στις επιχειρήσεις με ημερήσιο όριο συναλλαγών ύψους 40.000 ευρώ με μία απλή υπεύθυνη δήλωση

- Υπάρχει η δυνατότητα πληρωμών στο εξωτερικό μέσω καρτών για αγορές σε ξένες επιχειρήσεις μέσω e-shop, με κάποιες εξαιρέσεις

- Απελευθερώθηκε πλήρως το άνοιγμα λογαριασμών, η προσθήκη συνδικαιούχων και η ενεργοποίηση αδρανών λογαριασμών

Εκτιμάται ότι τον επόμενο μήνα θα υπάρξει ένα νέος κύκλος χαλάρωσης των περιορισμών, μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.