A- A+
Μεγάλη αύξηση των καταθέσεων και τον Ιούλιο δείχνει η μείωση του ELA
Πάνω από το φράγμα των 130 δισ. ευρώ αναμένεται να βρεθούν τα καταθετικά υπόλοιπα επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο τέλος Ιουλίου.

Η απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει για τις επόμενες 14 ημέρες το πλαφόν χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από το μηχανισμό ELA της Τράπεζας της Ελλάδος κατά 1,9 δισ. ευρώ, καταδεικνύει την πολύ καλή πορεία των μεγεθών και τον Ιούλιο.

Με βάση τις έως τώρα ενδείξεις τα υπόλοιπα αναμένεται να βρεθούν πάνω από τα 130 δισ. ευρώ για πρώτη φορά από το 2015, καθώς εκτιμάται ότι η μηνιαία αύξησή τους θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Κρίσιμη η πληρωμή των φόρων

Το τελικό ποσό της αύξησης θα εξαρτηθεί από τις εκροές που θα καταγραφούν την τελευταία ημέρα του Ιουλίου, όταν και λήγει η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Στήριξη στις καταθέσεις των επιχειρήσεων προσφέρει αναμφίβολα το γεγονός ότι η τουριστική σεζόν βρίσκεται στην κορύφωσή της και ότι μεγάλο μέρος των τουριστών πληρώνουν τις αγορές τους με κάρτα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο η άνοδος των υπολοίπων έφτασε τα 1,4 δισ. ευρώ, προερχόμενη στο μεγαλύτερο βαθμό από νοικοκυριά, που αύξησαν τις καταθέσεις τους στις τράπεζες κατά 1,08 δισ. ευρώ.

Την ίδια περίοδο οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 826 εκατ. ευρώ.