A- A+
Σε υψηλό 3 ετών τα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων - Νέα άνοδος τον Ιούνιο
Νέα άνοδο σημείωσαν τον Ιούνιο τα υπόλοιπα στις προθεσμιακές καταθέσεις, παρά τα πολύ χαμηλά επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες σε αυτά τα προϊόντα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζας της Ελλάδος, τα εγχώρια νοικοκυριά είχαν τοποθετημένα σε λογαριασμούς προθεσμίας στο τέλος Ιουνίου 43,66 δισ. ευρώ.

Ένας χρόνος ανόδου

Οι καθαρές εισροές της περιόδου έφτασαν τα 266 εκατ. ευρώ, ενώ συμπληρώθηκαν 12 συνεχείς μήνες ανόδου των σχετικών μεγεθών, με τη σωρευτική αύξηση σε αυτό το διάστημα να φτάνει τα 3,9 δισ. ευρώ.

Η ενίσχυση των υπολοίπων των προθεσμιακών καταθέσεων καταδεικνύει τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των νοικοκυριών στο σύστημα, για πρώτη φορά από το τελευταίο τρίμηνο του 2014.

Εκείνη την περίοδο, οι καταθέτες, ενόψει των εκλογών της ερχόμενης χρονιάς και της προοπτικής ανόδου στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ, άρχισαν να «σπάνε» τους λογαριασμούς προθεσμίας, για να προχωρήσουν σε αναλήψεις μετρητών ή μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό.

Η αλλαγή της τάσης

Ακολούθησε η επιβολή των capital controls, που συγκράτησε μετά τον Ιούνιο του 2015 την πτώση των υπολοίπων.

Μετά την απελευθέρωση ωστόσο του πρόωρου σπασίματος προθεσμιακών καταθέσεων, βάση των capital controls, τα υπόλοιπα των συγκεκριμένων λογαριασμών άρχισε να φθίνει.

Η πτωτική αυτή πορεία διακόπηκε από το καλοκαίρι του 2017, μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του μνημονίου από την κυβέρνηση.

Έκτοτε τα υπόλοιπα των προθεσμιακών λογαριασμών αυξάνονται συνεχώς, τροφοδοτούμενα τόσο από παλαιό χρήμα, όσο και από μετρητά ή κεφάλαια που βρίσκονταν στο εξωτερικό.