A- A+
Νέα μεγάλη αύξηση των καταθέσεων τον Ιούνιο - Εισροές 1,1 δισ. ευρώ από νοικοκυριά
Σημαντική αύξηση για πέμπτο συνεχή μήνα και δωδέκατο τους τελευταίους 13 μήνες, σημείωσαν τα υπόλοιπα των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, τον περασμένο μήνα οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα ενισχύθηκαν κατά 1,35 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση έναντι αύξησης κατά 919 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ως αποτέλεσμα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής τους επιταχύνθηκε και διαμορφώθηκε σε 7,5% από 7,4% το Μάιο.

Μάλιστα, εάν στους υπολογισμούς δεν ληφθούν υπόψιν οι μεταβολές στα υπόλοιπα των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, η άνοδος είναι ακόμη μεγαλύτερη και ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.

Οι καταθέσεις ανά κατηγορία

Τη μεγαλύτερη συμβολή στην άνοδο των μεγεθών είχαν τα νοικοκυριά. Οι λογαριασμοί τους είχαν στο τέλος Ιουνίου 1,08 δισ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, με τον ετήσιο ρυθμό αύξησής τους να διαμορφώνεται σε 6,50%.

Η άνοδος ήταν σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με τη θετική μεταβολή του Μαΐου που είχε φτάσει τα 339 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 826 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 747 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος, οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκαν κατά 554 εκατ. ευρώ, τον Ιούνιο του 2018, έναντι μείωσης κατά 167 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η ερμηνεία των στοιχείων

Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν μία σημαντική βελτίωση της εμπιστοσύνης, που ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο.

Πλέον, τα συνολικά υπόλοιπα βρίσκονται μία ανάσα από τα επίπεδα των 130 δισ. ευρώ, έχοντας επιστρέψει εκεί που βρίσκονταν ένα περίπου μήνα πριν την επιβολή των capital controls το 2015.

Η άνοδος αυτή έχει προέλθει κατά κύριο λόγο από τις επιχειρήσεις, ωστόσο τους τελευταίους μήνες σημαντική συμβολή στην αύξηση των υπολοίπων έχουν τα νοικοκυριά.

Κι αυτό διότι τον τελευταίο χρόνο οι καθαρές εισροές σε λογαριασμούς φυσικών προσώπων έχουν ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, στήριξη στις καταθέσεις των επιχειρήσεων προσφέρει ο τουρισμός.