A- A+
Καταθέσεις 32,9 δισ. ευρώ βρίσκονται εντός Ελλάδος, αλλά εκτός τραπεζών
Στα 32,9 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε στα τέλη του περασμένου Μαΐου η ρευστότητα που βρισκόταν εντός των ελληνικών συνόρων, αλλά εκτός τραπεζικού συστήματος.

Στο απόθεμα ρευστότητας που διακρατούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις εκτός τραπεζών θα στηριχτεί, σύμφωνα με τη Eurobank, η αύξηση των καταθέσεων το επόμενο διάστημα.

Πόσα μετρητά «κρύβονται»

Με δεδομένο ότι περίπου 20 δισ. ευρώ παραμένουν σταθερά εκτός συστήματος για τις ανάγκες της οικονομίας, εκτιμάται ότι χαρτονομίσματα περί τα 13 δισ. ευρώ διακρατούνται αυτή τη στιγμή για λόγους αποθησαυρισμού.

Βρίσκονται δηλαδή σε τραπεζικές θυρίδες και ...σεντούκια και έχουν «αποδράσει» από το τραπεζικό σύστημα από το 2015 λόγω της αύξησης της αβεβαιότητας που προκάλεσε η πολιτική αλλαγή της χρονιάς αυτής.

Παραμένουν δε στις ...κρυψώνες του, κυρίως λόγω των capital controls, που παρά τη χαλάρωσή του, είναι ακόμη ιδιαίτερα αυστηρά.

Άνοδος 12 στους 13 μήνες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) που παρουσιάζει η Eurobank σε ανάλυσή της, το σύνολο των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στα 128,1 δισ. ευρώ τον Μάιο 2018,
καταγράφοντας μηνιαία αύξηση της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ.

Η Eurobank σημειώνει ότι στους 12 από τους 13 τελευταίους μήνες η μηνιαία μεταβολή των καταθέσεων ιδιωτικού τομέα ήταν σε θετικό έδαφος με τη σωρευτική αύξηση να διαμορφώνεται στα 9,1 δισ. ευρώ (+5,7 δισ. ευρώ για τα νοικοκυριά και +3,4 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις).

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, η ανοδική πορεία των καταθέσεων συνδέεται με τη γενική τάση βελτίωσης του οικονομικού κλίματος και την ενίσχυση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

Η πορεία των καταθέσεων αποτυπώνεται στο ακόλουθο διάγραμμα:

Πώς θα γυρίσουν

Οι αναλυτές της τράπεζας τονίζουν ότι οι καταθέσεις αποτελούν ένα υποσύνολο (το μεγαλύτερο) της συνολικής ζήτησης χρήματος (Md, money demand) στην οικονομία.

Η τελευταία είναι θετική συνάρτηση του εισοδήματος και αρνητική του επιτοκίου (κόστος ευκαιρίας διακράτησης ρευστών διαθεσίμων).

Ως εκ τούτου η μακροχρόνια ενίσχυση του συνόλου των καταθέσεων θα εξαρτηθεί από την πορεία του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της ελληνικής οικονομίας (δημιουργία πλούτου).

Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα, οι παράγοντες που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για την επιστροφή μετρητών στο σύστημα είναι οι εξής:

  • Περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος
  • Μείωση της αβεβαιότητας
  • Δημιουργία προσδοκιών για επιστροφή στην κανονικότητα
  • Άρση των κεφαλαιακών ελέγχων