A- A+
Σταθερά πάνω από το 0,60% το μέσο προθεσμιακό επιτόκιο - Premium 30 μονάδων για εταιρείες
Σταθερά πάνω από το 0,60% παραμένει το μέσο επιτόκιο στις προθεσμιακές καταθέσεις ιδιωτών, παρά τις μειώσεις που εφαρμόστηκαν τους προηγούμενους μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο στο σύνολο των καταθετικών υπολοίπων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 2 έτη παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,62%.

Γιατί αντέχουν τα επιτόκια

Η απόδοση αυτή είναι υψηλότερη από τα επιτόκια που προσφέρουν σήμερα οι τράπεζες στα προϊόντα «ραφιού».

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι:

- Ένα μεγάλο ποσοστό των προθεσμιακών καταθέσεων έχει κλειστεί πριν τις τελευταίες περικοπές επιτοκίων

- Τα επιτόκια για το νέο χρήμα κινούνται στα επίπεδα του 0,80% - 0,90% ανάλογα με το ποσό και το τελευταίο διάστημα υπήρξε εισροή τέτοιων κεφαλαίων που τοποθετήθηκε σε λογαριασμούς προθεσμίας

- Για μεγάλα ποσά οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια σε σχέση με το επίσημο δελτίο τους

Υψηλότερες αποδόσεις για επιχειρήσεις

Από την άλλη πλευρά, στις προθεσμιακές καταθέσεις που απευθύνονται σε επιχειρήσεις, τα επιτόκια είναι ακόμη πιο υψηλά, κυρίως λόγω των μεγαλύτερων υπολοίπων που τοποθετούνται σε προϊόντα προσυμφωνημένης διάρκειας, σε σχέση με τους ιδιώτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ για το Φεβρουάριο, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων από επιχειρήσεις με συμφωνημένη διάρκεια έως 2 έτη παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο και διαμορφώθηκε στο 0,92%.

Ήταν δηλαδή υψηλότερο κατά 30 μονάδες βάσης σε σχέση με το αντίστοιχο που προσφέρουν οι τράπεζες στους ιδιώτες.

Οι νέες καταθέσεις του Φεβρουαρίου

Τον ίδιο μήνα, πάντως το μέσο επιτόκιο στις νέες προθεσμιακές καταθέσεις που σύναψαν τα νοικοκυριά, με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος, έσπασε για πρώτη φορά στην σύγχρονη οικονομική ιστορία της χώρας το «φράγμα» του 0,60%.

Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στο 0,59% από 0,61% ένα μήνα νωρίτερα και 0,67% το Φεβρουάριο του 2017.

Στις προθεσμιακές καταθέσεις με διάρκεια από 13 έως 24 μήνες, οι οποίες ωστόσο είναι ελάχιστες, τα επιτόκια κινούνται σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα, φτάνοντας το Φεβρουάριο κατά μέσο όρο το 0,62% από 0,55% ένα μήνα νωρίτερα.

Σε αυτό το διάστημα συνάφθηκαν νέες προθεσμιακές καταθέσεις ύψους 7,50 δισ. ευρώ με διάρκεια έως και 1 έτος και μόλις 109 εκατ. ευρώ με μεγαλύτερη διάρκεια.