A- A+
Όλα τα νέα όρια ανάληψης μετρητών και αποστολής εμβασμάτων στο εξωτερικό
Εκδόθηκε η απόφαση για τη χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, με βασικότερη αλλαγή την αύξηση του ορίου αναλήψεων κατά 500 ευρώ το μήνα.

Οι αλλαγές τίθενται σε ισχύ από την 1η Μαρτίου 2018 και αφορούν τόσο τα νοικοκυριά, όσο και τις επιχειρήσεις, πελάτες των τραπεζών.

Αναλυτικότερα, τα νέα όρια στην κίνηση κεφαλαίων είναι τα εξής:

  • Όριο ανάληψης μετρητών

Αυξάνεται το ποσό ανάληψης μετρητών από 1.800 σε 2.300 ευρώ. Το ποσό αυτό ισχύει ανά ημερολογιακό μήνα, ανά καταθέτη (Customer ID) ανά πιστωτικό ίδρυμα.

  • Μεταφορά χαρτονομισμάτων

Αυξάνεται το ποσό μεταφοράς ευρώ ή ξένου νομίσματος στο εξωτερικό από 2.000 σε 2.300 ευρώ.

Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή/και σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό.

  • Εμβάσματα σε ξένες τράπεζες

Επιτρέπεται η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό έως του ποσού των 2.000 ευρώ, ανά κωδικό πελάτη (Customer ID) και ανά ημερολογιακό δίμηνο, έναντι 1.000 ευρώ ανά ημερολογιακό μήνα που ίσχυε πριν.

Ελεύθερο άνοιγμα λογαριασμών

Επίσης, με την ίδια απόφαση αίρονται οι περιορισμοί στο άνοιγμα νέων λογαριασμών.

Συγκεκριμένα, επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού από φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή άλλη οντότητα καθώς και η προσθήκη συνδικαιούχου σε υφιστάμενο λογαριασμό σε πιστωτικό ίδρυμα, ανεξαρτήτως της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID).

Δηλαδή, ακόμη κι αν κάποιος δεν έχει κωδικό πελάτη σε μία τράπεζα, μπορεί από 1η Μαρτίου να ανοίξει νέο λογαριασμό.

Η δυνατότητα αυτή παρεχόταν έως τώρα μόνο στα νομικά πρόσωπα και πλέον επεκτείνεται και στα φυσικά.