A- A+
Ρητή η απαγόρευση επιβολής χρεώσεων στους καταναλωτές όταν πληρώνουν με κάρτα
Σε καμία επιπλέον χρέωση, πέραν της τιμής ενός προϊόντος ή μίας υπηρεσίας, δεν μπορεί να προβαίνει μία επιχείρηση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Αυτό ορίζεται ρητώς από κοινοτική οδηγία που έχει περάσει και στην ελληνική νομοθεσία, αναφορικά με τη χρήση όλων των τύπων καρτών.

Η απαγόρευση

Συγκεκριμένα, επιχειρήσεις και επαγγελματίες δεν δικαιούνται να επιβάλλουν χρεώσεις στον καταναλωτή για τη χρήση συγκεκριμένου μέσου πληρωμών.

Σημειώνεται ότι οι πάροχοι ταξιδιωτικών υπηρεσιών συνήθιζαν να επιβάλλουν στους πελάτες τους έξτρα χρεώσεις, ανάλογα με τον τύπο κάρτας που χρησιμοποείτο.

Ωστόσο, πλέον καμία εταιρεία του κλάδου δεν επιβάλλει τέτοιου είδους χρεώσεις.

Οι διατραπεζικές προμήθειες

Με την έκδοση του Κανονισμού (ΕΕ) 2015/751 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2015, από τις 9.12.2015 επιβάλλονται ανώτατα όρια σε διατραπεζικές προμήθειες για πληρωμές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες.

Ειδικότερα, οι προμήθειες, οι οποίες αποτελούν ένα μέρος μόνο της συνολικής προμήθειας με την οποία επιβαρύνεται ο προμηθευτής, δε θα μπορούν να υπερβαίνουν το 0,3% της αξίας της συναλλαγής, όταν η πληρωμή πραγματοποιείται με πιστωτική κάρτα και το 0,2% με χρεωστική κάρτα.

Η τιμολογιακή πολιτική των τραπεζών διαμορφώνεται σύμφωνα με τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού εντός των ορίων που προβλέπει το κοινοτικό κεκτημένο.

Σε κάθε περίπτωση είναι γνωστό ότι συλλογικοί φορείς της αγοράς, έχουν συνάψει συμφωνίες με πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες προβλέπουν συνολική προμήθεια αισθητά χαμηλότερη του 1%