A- A+
Ποιοι κλάδοι έλαβαν περισσότερα δάνεια από τις τράπεζες τον Οκτώβριο
Αύξηση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων σε ετήσια βάση καταγράφηκε τον Οκτώβριο σε πέντε κλάδους της οικονομίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Από αυτά πάντως προκύπτει ότι ο ρυθμός μεταβολής των πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα τον Οκτώβριο του 2017, διαμορφώθηκε σε 0,9% , σε ετήσια βάση, από -0,8% τον Σεπτέμβριο και -0,9% τον Αύγουστο του 2017.

Το υπόλοιπο των χορηγήσεων προς τον ιδιωτικό τομέα στο τέλος του Οκτωβρίου διαμορφώθηκε σε 186,4 δισ. ευρώ και συνοδεύθηκε από μικρή αρνητική μηνιαία καθαρή ροή ύψους 614 εκατ. ευρώ.

Ως προς τη διάρθρωσή τους, το 48% αφορά σε επιχειρηματικά δάνεια, το 32% σε στεγαστικά, το 13% σε καταναλωτικά και λοιπά και το 7% σε δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες (συμπ. αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις).

Οι κλάδοι που ενισχύθηκαν

Ειδικότερα, το υπόλοιπο των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις αυξήθηκε για τρίτο συνεχή μήνα κατά 0,2% τον Οκτώβριο του 2017, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2016, ενώ οι πιστώσεις προς τις μη-χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις έμειναν αμετάβλητες σε ετήσια βάση, έναντι οριακής αύξησης κατά 0,1% τον Σεπτέμβριο του 2017.

Όσον αφορά στην εξέλιξη των δανείων προς τις επιχειρήσεις ανά κλάδο δραστηριότητας, τον Οκτώβριο, σε ετήσια βάση, σημείωσαν αύξηση οι πιστώσεις σε επιχειρήσεις των ακόλουθων κλάδων:

  • Εμπόριο
  • Ενέργεια
  • Αποθηκεύσεις & Μεταφορές (πλην Ναυτιλίας)
  • Διαχείριση της Ακίνητης Περιουσίας
  • Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις

Αντίθετα αρνητικό ρυθμό μεταβολής κατέγραψαν οι χορηγήσεις σε κλάδους, όπως ο Τουρισμός και η Ναυτιλία, η Γεωργία, η Βιομηχανία και οι Κατασκευές.

Δάνεια προς νοικοκυριά

Σχετικά με την εξέλιξη των δανείων προς τα νοικοκυριά, ο αρνητικός ετήσιος ρυθμός μεταβολής των πιστώσεων, αυξήθηκε οριακά τον Οκτώβριο του 2017 και διαμορφώθηκε σε 2,3%.

Όσον αφορά στις επιμέρους κατηγορίες πιστώσεων προς τα νοικοκυριά, ο ρυθμός μείωσης των στεγαστικών δανείων τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε σε 2,9%, όπως και τον Σεπτέμβριο του 2017, ενώ ο αρνητικός ρυθμός μεταβολής των καταναλωτικών δανείων διαμορφώθηκε σε -0,6% τον Οκτώβριο, από -0,5% τον Σεπτέμβριο.

Τέλος, ο ρυθμός μεταβολής των πιστώσεων προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις παρέμεινε στάσιμος τον Οκτώβριο του 2017, σε ετήσια βάση, από αύξηση 0,2% τον Σεπτέμβριο του 2017.