A- A+
Τρία με τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για την πλήρη άρση των capital controls - Νέα μελέτη
Διάστημα 3 - 4 ετών θα απαιτηθεί για την πλήρη άρση των capital controls, σύμφωνα με νέα μελέτη που παρήγγειλε η Τράπεζα της Ελλάδος. Δύσπιστοι οι καταθέτες.

Από έρευνα της Alvarez & Marshal προκύπτει ότι η πλειονότητα των καταθετών, περίπου 6 στους 10 έχουν έχουν λίγη ή καθόλου εμπιστοσύνη στις τράπεζες όσον αφορά την ασφάλεια των καταθέσεών τους.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η χαμηλή εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, δεν θα επιτρέψει την πλήρη άρση των capital controls νωρίτερα από to 2020.

Κίνδυνος bank run

Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης, όπως τα παρουσιάζει η Καθημερινή, είναι τα εξής:

- Η πλειονότητα δηλώνει ότι δεν θα αποσύρει τα χρήματα από τις τράπεζες σε περίπτωση άρσης των capital controls, αλλά σε υψηλά ποσοστά εκτιμά ότι θα υπάρξει φυγή καταθέσεων.

- Η πλειονότητα των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί από την επιβολή των capital controls.

Ελλιπής ενημέρωση

Με βάση την έρευνα της Alvarez & Marshal, παρατηρείται αδιαφορία σε ό,τι αφορά τη γνώση των capital controls, ενώ ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας είναι απαθές γιατί διαβιώνει από "μαύρο" χρήμα, που δεν διακινείται μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Από την πλευρά των επιχειρήσεων, μόνο το 57% ήταν ενήμερο ότι δεν μπορεί να μεταφέρει ελεύθερα χρήματα στο εξωτερικό, ενώ μόλις μία στις τέσσερις επιχειρήσεις ήταν ενήμερη για τη δυνατότητα να ξοδέψει το σύνολο των χρημάτων που προέρχονται από το εξωτερικό.

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει αφενός την εσωστρέφεια της ελληνικής επιχειρηματικότητας, που δεν έχει συναλλαγές με το εξωτερικό, και αφετέρου πιστοποιεί ότι, όπως τα φυσικά πρόσωπα, έτσι και οι επιχειρήσεις έχουν βρει εναλλακτικούς τρόπος για τη διακίνηση των χρημάτων.