A- A+
Νέες εισροές καταθέσεων 1 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο - Υποχωρεί κι άλλο ο ΕLA
Σε περίπου 1 δισ. ευρώ ανήλθε η καθαρή αύξηση των καταθέσεων το Σεπτέμβριο, γεγονός που επέτρεψε στην Τράπεζα της Ελλάδος να μειώσει κι άλλο το ανώτατο όριο του ELA για τις τράπεζες.

Η επίδοση αυτή είναι σημαντική, καθώς καταγράφηκε σε μία περίοδο αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων, καθώς στα τέλη Σεπτεμβρίου έληξε η προθεσμία για την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.

Η άνοδος των υπολοίπων ήταν αποτέλεσμα των τουριστικών εισπράξεων, αλλά και των εισροών νέου χρήματος (μετρητά, εξωτερικό), καθώς συνεχίστηκε η βελτίωση της εμπιστοσύνης τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου.

Η ανακοίνωση της ΤτΕ

Όπως ανακοινώθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του σχετικού πλαφόν στα 32,6 δισ. ευρώ έως και την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017, μετά από αίτημα της ελληνική αρχής.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο που καταγράφεται από τις αρχές του 2015.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 1,0 δισ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.