A- A+
Σημαντικές εισροές καταθέσεων τον Αύγουστο σε μετρητά και από Α/Κ ξένων οίκων
Ικανοποίηση επικρατεί στις διοικήσεις των τραπεζών για την πορεία των καταθέσεων τους καλοκαιρινούς μήνες και ειδικά τον Αύγουστο, λόγω των σημαντικών εισροών.

Σύμφωνα με πληροφορίες τον τρίτο μήνα του καλοκαιριού έχουν κατατεθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς χαρτονομίσματα αξίας 400 - 500 εκατ. ευρώ.

Η προέλευση του cash

Πρόκειται για μετρητά που προέρχονται από τρεις πηγές:

- Από πληρωμές των τουριστών, Ελλήνων και ξένων, σε εμπόρους και σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών όλων των κλάδων, που εν συνεχεία τα καταθέτουν στους λογαριασμούς τους

- Από χαρτονομίσματα που βρίσκονταν σε τραπεζικές θυρίδες ή άλλα μέρη φύλαξης, τα οποία εμπιστεύονται εκ νέου οι πολίτες στις τράπεζες, μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης

Επιστροφές από Α/Κ

Παράλληλα, καταγράφεται επαναπατρισμός κεφαλαίων από καταθέσεις που είχαν μετατραπεί σε αμοιβαία κεφάλαια ξένων οίκων, κυρίως διαχείρισης διαθεσίμων.

Η λήξη της αβεβαιότητας με το κλείσιμο της αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τις αρνητικές αποδόσεις των προϊόντων αυτών, συνέβαλε για την επιστροφή κεφαλαίων της τάξης των 200 εκατ. ευρώ στο εγχώριο σύστημα τον Αύγουστο.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κεφαλαίων τοποθετήθηκε σε προθεσμιακές καταθέσεις, με επιτόκια της τάξης του 1%.

Πλέον, οι τράπεζες αναμένουν την επίδραση που θα έχουν στις καταθέσεις οι φόροι που πρέπει να πληρωθούν έως και το τέλος του έτους, για να κάνουν ταμείο στο τέλος της χρονιάς.