A- A+
Κρίσιμη Δευτέρα για καταθέσεις - Παίζεται λόγω φόρων το θετικό πρόσημο του Ιουλίου
Πιέσεις στη ρευστότητά τους αναμένεται να δεχθούν τη Δευτέρα οι τράπεζες, λόγω της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος που καλούνται να πληρώσουν 2,5 εκατ. πολίτες.

Συγκεκριμένα, στις 31/7 λήγει η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, η οποία υπολογίζεται σε 2,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έως τώρα εμπειρία, αναμένεται ότι περί τα 600 εκατ. ευρώ θα πληρωθούν με τη χρήση πιστωτικών καρτών.

Φοβούνται απώλειες

Με αυτό το δεδομένο, οι καταθέσεις μπορεί να μειωθούν έως και κατά 1,5 δισ. ευρώ σε μία ημέρα, εάν οι πολίτες επιλέξουν να κάνουν χρήση των αποταμιεύσεών τους για την εξόφληση της εφορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την άνοδο των υπολοίπων νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις ελληνικές τράπεζες κατά 1,6 δισ. ευρώ, οι θετικές τάσεις συνεχίστηκαν και τον Ιούλιο.

Εκτιμάται ότι το δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου, μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, εισέρρευσαν στο σύστημα περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ από ρευστοποιήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων ξένων οίκων.

Το τελικό πρόσημο

Επιπλέον, καταγράφηκαν εισροές χαρτονομισμάτων, ενώ ανακόπηκαν οι μεγάλες εκροές προς ...πάσα κατεύθυνση, καθώς το κλείσιμο της αξιολόγησης μείωσε την αβεβαιότητα στις τάξεις των καταθετών.

Εάν δεν υπήρχε η πληρωμή του φόρου εισοδήματος τη Δευτέρα, οι τράπεζες υπολόγιζαν ότι οι επιδόσεις του Ιουλίου θα ήταν καλύτερες από τον Ιούνιο, λόγω και του τουριστικού ρεύματος.

Ωστόσο, κρατούν μικρό καλάθι για το τελικό πρόσημο και το ύψος των καθαρών εισροών του μήνα, λόγω της υποχρέωσης πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου.

Τη Δευτέρα, μετά το κλείσιμο των καταστημάτων, θα γίνει ο τελικός απολογισμός.

Διαβάστε επίσης

* Πώς να πληρώσετε σε δόσεις τις ...δόσεις τους φόρου - Ντεμπούτο τη Δευτέρα - Πίνακας