A- A+
Τι τρόμαξε τους καταθέτες το Μάιο - Εκροές 465 εκατ. ευρώ από τους ιδιώτες στο μήνα
Μείωση κατά 332 εκατ. ευρώ σημείωσαν τα καταθετικά υπόλοιπα των ιδιωτών τον περασμένο Μάιο, τα οποία συνεχίζουν να υπολείπονται από τα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2016.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, η πτώση αυτή προήλθε από τη μείωση των υπολοίπων σε λογαριασμούς ανοιχτής ζήτησης, η οποία έφτασε σε μηνιαία βάση τα 465 εκατ. ευρώ.

Διάψευση προσδοκιών

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα των εκροών που καταγράφηκαν μετά τη διάψευση των προσδοκιών για κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στο Eurogroup της 22 Μαίου.

Μάλιστα, η πτώση θα ήταν μεγαλύτερη εάν δεν είχαν σημειωθεί εισροές καταθέσεων από μετρητά και ρευστοποιήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων ξένων οίκων τις πρώτες δύο εβδομάδες του Μαίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μήνας έκλεισε με άνοδο για τα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων κατά 133 εκατ. ευρώ, τα οποία ενισχύθηκαν από τις προαναφερθείσες εισροές.

Θετικό το σύνολο λόγω τουρισμού - καρτών

Συνολικά, οι καταθέσεις, συμπεριλαμβανομένων και των υπολοίπων των επιχειρήσεων, που αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση κατά 569 εκατ. ευρώ, αυξήθηκαν κατά 421 εκατ. ευρώ.

Η άνοδος αυτή αποδίδεται στο τουριστικό ρεύμα, αλλά και στη συνεχώς αυξανόμενη χρήση καρτών στις συναλλαγές από τους πολίτες, μέσω της οποίας μεταφέρονται χρήματα από τους λογαριασμούς των νοικοκυριών σε αυτών τους επιχειρήσεων.

Η πορεία των καταθέσεων από την αρχή του χρόνου αποτυπώνεται στο ακόλουθο διάγραμμα: